Evită hainele din combinații de proastă calitate

Puloverele sau sacourile făcute din combinații din fire de lână prea moale, din bumbac de proastă calitate și fire sintetice se scămoșează imediat, de la primele purtări. Verifică eticheta și țesătura și încearcă să alegi haine realizate și materiale bine țesute, din fibre de calitate, elastice și rexistente.

Evită țesăturile prea moi și rare

Cu cât sunt mai rare țesăturile, în cazul unui pulover sau al unei fuste, cu atât se scămoșează hainele mai repede. Încearcă să cumperi haine din materiale țesute dens, bine netezite și bătute, care sunt mai rezistente la uzură.

Dacă se scămoșează hainele, spală-le pe dos

Întoarce puloverele, fustele sau jachete pe dos când le pui la spălat în mașină, dacă știi că acestea se scămoșează repede. Scamele inestetice apar în momentul în care materialele se freacă unele de altele, chiar dacă sunt din aceleași fibre.

Alege un program pentru haine delicate sau spală-le de mână

Ar fi bine ca puloverele delicate și materialele care se scămoșează mai ușor să le speli separat la un program pentru rufe delicate sau mai degrabă să le speli de mână. Nu insista să le freci puternic. Mai bine le lași la înmuiat în apă cu șampon, să se degreseze bine firele, și apoi este indicat să le speli cu un detergent lichid și să le clătești foarte bine cu apă și oțet, pentru a îndepărta reziduurile de detergent din fibre. Astfel, se vor electriza mai rar și nu se mai scămoșează hainele atât de repede.

Poți folosi și bicarbonat în apa cu care le clătești

Apa alcalină cu bicarbonat de sodiu este indicată și ea pentru a clăti hainele care fac scame. Iar, la final, trebuie lăsate să se usuce afară, în aer liber. Dacă le bagi la uscător, hainele se vor freca unele de altele și vor face iar scame inestetice.

Scamele pot fi tăiate cu o forfecuță fină

Folosește un piaptăn să descâlcești firele încurcate și scămoșate și taie așa numitele ”gușe” care apar când se scămoșează hainele. Ai grijă să nu tai țesătura pentru că nu mai poate fi reparată decât cu o cusătură fină pe dosul materialului. Mai poți folosi și un aparat special pentru hainele scămoșate, care îndepărtează firele încâlcite, fără să distrugă țesăturile.

sursa foto: 123rf.com