De ce se fac PARASTASELE POSTULUI

Pomenirea celor plecați dintre noi este un ritual important, bine încadrat în tipicul bisericesc. Iar în Postul Mare are o însemnătate aparte.

Deși pomenirile se pot face în cadrul oricărei Sfinte Liturghii, Biserica Ortodoxă a rânduit ca în cele şase sâmbete din Postul Mare să fie pomeniţi cei care au trecut la cele veşnice. Ca orice rit, parastasele se fac după tipic. În general, se plătesc la biserică sărindare, pomelnice citite în cadrul Liturghiei, 40 de zile sau un an întreg. Pe lângă parastasele care se fac după înmormântare, la 3, 9, 40 de zile și în fiecare an, până la 7 ani de la deces, există și alte zile de pomenire stabilite de Biserică. Dintre acestea, Parastasele Postului Mare sunt cele mai importante.

► De la Sfântul Teodor citire…

Prima sâmbătă în care se face parastas în Post e a lui Teodor, cunoscută și ca „Sâmbăta colivelor”. Este vorba despre Sfântul Mucenic Teodor Tiron, de la care s-a transmis obiceiul de a se face și împărți colivă. La un moment dat, împăratul Iulian Apostatul a poruncit să se stropească cu sângele animalelor sacrificate pentru idoli toate produsele din piaţa cetăţii, pentru a întina Postul Mare al creştinilor. Atunci, i-a apărut în vis arhiepiscopului Eudoxie Sfântul Teodor, care i-a spus să fiarbă grâu şi să împartă tuturor locuitorilor, ca să nu mai fie nevoiți să meargă la piață. Zis și făcut. Astfel, credincioșii au fost feriți de a pica în păcat, motiv pentru care s-a hotărât ca Sfântul Teodor să fie pomenit la finele primei săptămâni din Postul Mare.

PENTRU IERTARE…

Denumirea de „parastas” își are rădăcinile în limba greacă, unde „paristemi” se traduce prin a se alătura, a fi apropiat cu cineva. Iar Parastasul este slujba cu ajutorul căreia ne alăturăm, prin rugăciune, celor adormiți, cerându-i lui Dumnezeu iertarea păcatelor lor. Din ritual sunt nelipsite prescura, coliva îndulcită cu miere, colacii, vinul, tămâia, untdelemnul și lumânările. Este bine de știut că pomenirile nu se fac pentru fală, ci pentru sufletele celor dragi, motiv pentru care tot ce se dă de pomană trebuie împărțit la nevoiași, nu la prieteni, rude și cunoștințe. Potrivit scrierii Mărturisirea Credinţei Ortodoxe, „păcătoşii care s-au căit în clipa de pe urmă sunt scăpaţi din iad prin rugăciunile şi milosteniile celor vii”.