Aurelia Mureanu, e-mail

 

Sfatul psihoterapeutului

Dragă Aurelia, uneori în viață, în funcție de context, pot apărea stări de anxietate sau teamă. Această anxietate poate avea rădăcina în ceva ce ți s-a întâmplat în trecut și care s-a activat acum de la o întâmplare care seamănă ca tipar cu cea din trecut, sau poate avea drept cauză mici disfuncționalități medicale (fie cauze endocrine, fie deficit de magneziu sau alte minerale), sau poate avea chiar cauze legate de modul în care noi investim eșecul/reușita respectivă.

Dacă, totuși, te mobilizezi și faci lucrurile respective, dar consumul este mare, poți începe să investighezi contextul social, familial, profesional (dacă ești nemulțumită de job și seful sau colegii manifestă lipsă de apreciere, dacă ești nemulțumită de viața ta personală, dacă n-ai avut concediu de mult, dacă ai luat în greutate și asta te supără, dacă copilul nu evoluează așa cum îți dorești etc). Dacă ai cel puțin 3 aspecte pe care le bifezi, atunci ceea ce simți este normal. Dacă nu ai aceste aspecte, atunci mergi și fă-ți controale medicale să depistezi cauza.

Poate câteva ședințe de consiliere te vor ajuta să ventilezi un pic trăirile, poate că o cafea cu o prietenă bună te ajută, poate un drum la biserică te ajută să vezi calea. Orice ar fi, e clar că e timpul să te concentrezi asupra ta, să-ți faci mici plăceri, să îți amintești ce te făcea să râzi în trecut, să găsești lucruri pe care înainte le făceai cu plăcere și acum abia dacă te mai gândești la ele. Rememorează vremurile acelea și începe să faci mici schimbări în viața ta. Ai toate resursele de care ai nevoie să reușești!