Gândește-te ce simte cel a cărui viață atârnă de un fir de perfuzie. La capătul căreia ar trebui să se afle o doză de sânge pe care organismul uman e capabil să o regenereze în numai două ore! Iar tu i-o poți oferi, făcându-ți și ție bine. Avantajele materiale, precum o zi liberă de la serviciu, tichete de masă, analize de sânge complete sau călătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun nici nu mai contează.

Cine poate

Potrivit studiilor, cam 60 % dintre noi vom avea nevoie, la un moment dat, de sânge. La fiecare 3 secunde, cineva depinde de bunăvoința unui donator. Și numai 2% donează. Iar cei ce fac acest gest sunt considerați eroi. Mai ales pentru că cei 450 ml de sânge sunt prelucrați, așa încât o singură doză poate salva și 3 vieți! Așadar, oricine are peste 18 ani și 50 kg, tensiunea arterială în limite normale, nu suferă de boli transmisibile poate oferi altora o nouă șansă la viață. Doar gravidele, femeile care alăptează și cei care au mai donat în ultimele două luni sânge nu sunt eligibili. Se recomandă ca procesul de donare să aibă loc o dată la 6 luni căci, repetat mai des, scade calitatea sângelui.

De ce este bine să donezi sânge?

Majoritatea beneficiilor pe care le aduce donarea sunt legate de scăderea cantităţii de fier din organism. Fapt ce duce la subțierea sângelui. Prin urmare, donatorii trăiesc mai mult. Și prezintă un risc scăzut de boli cardiovasculare și chiar de cancer. Cei ce donează sânge o dată la şase luni riscă mult mai puțin să facă infarct sau accident vascular cerebral. O cantitate crescută de fier în sânge creşte activitatea dăunătoare a radicalilor liberi. Și poate favoriza dezvoltarea cancerului.

Or, prin donare, și acest risc scade simțitor. Mai mult, dacă te preocupă greutatea, la fiecare jumătate de litru de sânge donat, se pierd 650 de calorii! Trebuie să știi că sângele este folosit la operații pe cord deschis, pentru nou-născuți, la transfuzii. Celulele roșii sunt necesare în anemii, intervenții chirurgicale, trombocitele la transfuzii masive, plasma în tratamentul arsurilor, iar cryoprecipitatele în tratamentul hemofiliilor. La o singură operație de transplant hepatic se pot utiliza peste 40 de unități de sânge!

Întinde o mână de ajutor!

Sângele nu are substitut. La fiecare 3 secunde cineva are nevoie de sânge. Acesta este deosebit de prețios pentru cei care sunt supuși intervențiilor chirurgicale, pentru cei care au suferit traume, arsuri, accidente sau care suferă de afecțiuni grave și singura lor șansă este să facă transfuzii periodice. Sângele recoltat de la donatori răspunde la doar un procent mic din cererea de sânge sau de produse obținute prin prelucrarea sângelui donat. Este important să întindem o mână de ajutor celor care au nevoie și să donăm sânge, pentru că oricând unul dintre noi sau dintre cunoscuți s-ar putea afla în situația de a a avea nevoie de sânge.

Vino și salvează o viață!

Știind de ce este bine să donezi sânge, e cazul să iei atitudine. Persoanele care doresc să doneze sânge pentru pacienții din spitale sunt așteptate la intrarea principală din Sun Plaza – Esplanada Sud, în perioada 31 august-2 septembrie, între orele 9.00 și 13.00. Recoltarea de sânge va fi realizată de personalul specializat al Centrului de Transfuzie Sanguină București, în condiții de siguranță, folosind instrumente de unică folosință. La fiecare donare se recoltează aproximativ 450 ml de sânge. Vor fi folosiți pentru pacienții internați în spitalele din Capitală, a căror viață depinde de aceste transfuzii.

Persoanele care doresc să doneze sânge sunt așteptate în Sun Plaza cu cartea de identitate și cu micul dejun consumat (sandwich cu carne slabă, legume și fructe consistente). Nu se fumează înainte și după donare cu o oră.

Cei care doresc să doneze trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

– să aibă între 18 și 60 de ani

– să aibă greutatea cuprinsă între 50 și 100 kg (femeile), 60 și 110 kg (bărbații)

– să nu fi suferit intervenții chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3 luni

– nu pot fi femei însărcinate, în perioada de lăuzie sau în cea menstruală (trebuie sa treacă minim 5 zile de la ultima zi a menstruației)

– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării

– să nu fi suferit de hepatită – de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie,

bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii.

Mai multe informații despre condițiile de donare găsiți pe www.pentruviata.com

Donatorii vor completa un formular și apoi vor beneficia de un consult medical rapid (anamneză, tensiune, greutate, determinarea grupei sanguine, a RH-ului și hemoglobinei etc.) în urma căruia medicii vor decide dacă persoanele sunt apte pentru donare. În cadrul acestor campanii, donarea de sânge este benevolă (fără bonuri de masă și adeverințe). Un singur donator poate ajuta la salvarea a până la trei vieți omenești!

În campania precedentă, din septembrie 2017, 219 persoane au răspuns apelului și s-au alăturat campaniei. Dintre acestea, 159 au fost declarate apte pentru donare. Astfel, s-au recoltat 71.55 de litri de sânge, cantitate care a ajutat la salvarea a 397 de pacienți internați în spitalele din Capitală.

Sursa foto: Shutterstock