De ce e pisica agresivă cu musafirii și ce e de făcut!

De ce e pisica agresivă cu musafirii și ce e de făcut!

Se întâmplă uneori ca pisica agresivă cu musafirii să nu poată fi controlată. O soluție ar fi izolarea într-o altă cameră, dar este numai o soluție temporară. Iată cum se explică comportamentul ei și care sunt cele mai bune metode indicate de specialiști.

 

Nu pedepsi pisica agresivă cu musafirii țipând la ea sau bruscând-o. Și nici nu este o soluție să o închizi în altă cameră. Trebuie înainte de toate să înțelegi acest comportament și apoi să alegi cea mai bună metodă să ajuți pisica să se acomodeze cu persoanele străine.

Pisicile sunt teritoriale

Dr. Letrisa Miller, veterinar și specialist în comportamentul felinelor, atrage atenția că pisicile țin foarte mult la teritoriul lor, mai ales dacă sunt obișnuite să îl controleze și să se simtă ele stăpânele în casă. Cu atât mai posesive cu spațiul lor devin dacă nu sunt obișnuite să socializeze cu oamenii, dacă în casa respectivă ajung mai rar musafiri și alte animale.

Pisicile sunt mult mai teritoriale decât câinii. Când se simt amenințate pe teritoriul lor, este firesc să amenințe la rândul lor, sâsâie agresiv și chiar zgârie, dacă încerci să te apropii. Când își lasă urechile pe spate și iau poziția de apărare, este un semn clar că pisica este nervoasă și se simte în pericol.

Cum stăpânești pisica agresivă cu musafirii

De mică, orice pisică trebuie obișnuită cu oamenii, ca să nu ai surprize mai târziu. Nu trebuie alintată în exces, dar poate fi mângâiată mai des pe cap și pe spate, oferindu-i în același timp câte o mică tratație. Astfel, ea va asocia mâna omului cu mișcări domoale, cu mângâieri și hrana suculentă.

Locul bolurilor cu hrană și cu apă nu trebuie să stea în calea musafirilor. Ele trebuie puse de la bun început într-un loc ferit, unde pisica poate mânca în liniște, fără să se simtă amenințată că îi ia cineva hrana.

Joacă-te cu pisica în camera de zi, unde primești de obicei vizite. Pune jucării în diverse locuri în cameră și petrece mai mult timp cu ea, să se obișnuiască mai bine cu spațiul. Apoi, roagă o prietenă să vină mai des pe la tine seara și să vă jucați împreună cu micuța felină. Astfel, pisica agresivă cu musafirii va suporta mai ușor un intrus și se va acomoda mai repede cu alte persoane.

Ori de câte ori este vine în camera cu musafirii, oferă-i pisicii o mică tratație, câteva bucățele de pește sau din hrana ei preferată.

O ascunzătoare poate fi soluția de compromis

Încurajează pisica să găsească o ascunzătoare confortabilă în camera în care stau musafirii. Spre exemplu, amenajează aici un coș mare din nuiele, acoperit cu o pătură, pe care îl pui sub masă. Dacă este stresată, pisica se va refugia în coș și se va obișnui treptat cu gălăgia din jur.

sursa foto: 123rf.com