Cei care mănâncă împreună cu familia de cel puțin trei ori pe săptămână, au mai multe șanse să aibă o greutate normală, să adopte o dietă sănătoasă și să nu dezvolte tulburări alimentare, față de cei care mânâncă mai rar sau deloc cu familia.

Risc mai mic de obezitate

Cercetări sociologice arată că adolescenții sau copiii care au mâncat alături de familie trei mese pe săptămână au un risc cu 12% mai mic de a deveni supraponderali decât ceilalți copii. Dar, dincolo de statistici, pshihologii observă și alte avantaje ale mesei luate în familie. ”Familia care mănâncă împreună nu se destramă”, spune un proverb englez. Dar în multe familii din România, acest ”ritual” nu se mai respectă. Fiecare mânâncă atunci când ajunge acasă. În cel mai bun caz, atunci când se adună în jurul mesei, fiecare se uită la televizor sau își verifică emailul pe telefon. Pare ceva banal, dar se pierd foarte multe avantaje odată cu acest obicei.

Beneficii ale mesei în familie

  • se creează și se întăresc legăturile dintre copii şi părinţi;
  • se îmbunătăţeşte comunicarea în interiorul familiei;
  • copiii se simt în siguranță și percep familia ca fiind un mediu stabil;
  • deprind bunele maniere în mod firesc, observându-i pe ceilalți membrii ai familiei;
  • dacă participă la prepararea, punerea sau strângerea mesei își însușesc deprinderi de folos mai târziu și se obișnuiesc să lucreze în echipă;
  • conversațiile din timpul mesei îi ajută să-și dezvolte limbajul și modul de a comunica;
  • se creează amintiri frumoase, care acționează ca un mod de susținere al psihicului atunci când treci prin momente grele;
  • copiii sunt mai puţin predispuşi la diverse adicţii (alcool, tutun, droguri) sau la un comportament promiscuu.

Sursa foto: 123rf.com