Pentru o dezvoltare armonioasă pe termen lung, nu ar trebui să asociem învățatul cu școala și să ne oprim la absolvire. Unele persoane sunt împinse de curiozitate să afle lucruri necunoscute, iar actul de a învăța ceva nou e satisfăcător în sine. Altele au nevoie de motivații concrete pentru care să învețe. Dacă nu ai obiceiul de a învăța ceva nou fără să fii nevoită, ar fi bine să cunoști aceste 4 argumente în favoarea învățării continue:

  1. Perspective economice mai bune

Economia globală se află într-o perioadă de schimbare datorită automatizării, ceea ce se reflectă la nivelul locurilor de muncă. Fiecare deceniu ne aduce zeci de posturi care nu existau înainte, iar o parte din cele vechi dispar. Chiar și joburile care rămân se schimbă și necesită competențe diferite. În acest context, doar învățatul pe tot parcursul vieții îți oferă siguranța că abilitățile și cunoștințele tale vor fi mereu căutate și prețuite pe piața muncii.

Prin urmare, continuă să înveți constant, fie că e vorba de lucruri care te ajută în domeniul tău de activitate sau de aspecte utile pentru o altă profesie. Poți să urmezi un curs sau să informezi sporadic – important e să începi. În plus, e bine să știi că nici oamenii de succes nu se opresc din învățat. Spre exemplu, Liviu Tudor, unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din domeniul imobiliar din România, studiază în prezent în cadrul unui program doctoral la ASE. Prin urmare, nu ar trebui să lași nici succesul, nici lipsa acestuia, să te oprească de la învățat.

  1. Un creier și un corp mai sănătos

Învățarea te ajută să ai o stare de sănătate mai bună, mai ales în ceea ce privește creierul. Potrivit unui studiu al Universității din California, învățatul ne păstrează mintea activă, un aspect care s-a dovedit a fi util în încetinirea proceselor de îmbătrânire a creierului. Alte studii indică îmbunătățiri ale capacității de memorare, pe măsură ce înveți lucruri noi. Totodată, se pare că și debutul Alzheimerului poate fi întârziat prin învățarea pe tot parcursul vieții. Există și beneficii generale ale învățării continue, în special dacă înveți aspecte care te pot influența să ai un stil de viață mai sănătos.

  1. Relații personale și profesionale mai bune

Învățarea pe tot parcursul vieții ne ajută să avem interacțiuni de calitate cu cei din jur. În primul rând, vei avea conversații mai interesante și vei putea trata mai în profunzime subiectele care te interesează. În al doilea rând, îți vei lărgi cercul social, întâlnind oameni care învață aceleași lucruri ca tine sau care au interese similare, potrivit Mission to Learn. Totodată, învățând mai multe despre domeniul tău de activitate sau despre domenii conexe acestuia, poți crește cu siguranță numărul persoanelor care te cunosc la locul de muncă. În majoritatea cazurilor, o rețea profesională mai mare și mai solidă e un avantaj important.

  1. Mai multe satisfacții

Un alt motiv pentru care să nu te oprești din învățat este chiar impactul pozitiv pe care îl are asupra ta ca persoană. Nimic nu se compară cu satisfacția pe care ai când în sfârșit ai reușit să stăpânești ceva dificil, cum ar fi să înveți un sport nou sau un limbaj de programare. După ce încerci de mai multe ori această senzație de reușită, vei reuși totodată să îți consolidezi încrederea în tine și în forțele proprii.

Sursă foto: Shutterstock

(P) Articol realizat impreuna cu liviutudor.net