De ce e bine să mănânci măsline? Descoperă ce beneficii au pentru sănătate

De ce e bine să mănânci măsline și nu doar ulei de măsline? Măslinele au multe fibre și prezintă beneficii suplimentare față de uleiul de măsline. Imagine cu măsline

De ce e bine să mănânci măsline? Când vorbim de măsline, ne gândim automat la uleiul de măsline. E adevărat că acesta din urmă este foarte sănătos, dar măslinele consumate ca atare au multe beneficii pentru sănătate pe lângă cele conferite de uleiul extras din ele. De exemplu, au un conținut ridicat de fibre care ajută la digestie și care se pierd prin procesare atunci când măslinele sunt transformate în ulei. 

Există numeroase tipuri de măsline care diferă ușor ca și conținut de minerale și vitamine, dar în toate se regăsesc anumite elemente pentru care este indicat să le adaugi în alimentația zilnică. Măslinele conțin minerale care previn pierderea densității osoase, reduc inflamația, îmbunătățesc digestia, protejează sănătatea inimii.

Măslinele îmbunătățesc digestia

Măslinele reprezintă o sursă importantă de fibre, aproximativ 150 de grame de măsline furnizând aproape 20% din necesarul zilnic de fibre. Datorită acestui fapt, măslinele contribuie la reglarea tranzitului intestinal. Măslinele stimulează motilitatea intestinală, permițând deplasarea materiilor fecale prin intestine. Combat constipația și contribuie la detoxifierea colonului, curățând resturile rămase pe pereții acestuia. Fibrele conferă și senzația de sațietate, astfel încât ne simțim sătui mâncând mai puțin. În acest mod, măslinele ne pot ajuta să slăbim.

Măslinele reduc inflamația

Diverse substanțe din măsline au un puternic rol antioxidant și antiinflamator. Reduc inflamația din corp de la nivelul articulațiilor, inflamația mușchilor și tendoanelor. Măslinele combat afecțiuni precum artrită, gută și reumatism. În cazul în care suferi de vreuna dintre aceste boli, consumă zilnic măsline pentru a ține inflamația sub control. În plus, prin scăderea inflamației, senzația de durere este diminuată semnificativ, iar calitatea vieții îmbunătățită.

Măslinele întăresc oasele

Măslinele conțin anumite substanțe chimice, cum ar fi oleuropeină, care au fost corelate, conform studiilor, cu stimularea absorbției de calciu și dezvoltarea osoasă. Există numeroase studii care atestă faptul că persoanele care au o dietă mediteraneană, care include măsline și ulei de măsline, prezintă un risc mai scăzut de osteoporoză. Dacă ai fost diagnosticat cu osteoporoză sau slăbirea densității osoase, adaugă măsline sau ulei de măsline în dieta ta zilnică.

Măslinele protejează inima

În măsline se regăsește un acid gras mononesaturat numit acid oleic care, conform studiilor, previne afecțiunile cardiace. Acidul oleic scade tensiunea sangvină și reduce în acest fel riscul de afecțiuni cardiovasculare. Prin consumul regulat de măsline sau ulei de măsline, te poți proteja împotriva infarctului, atacului vascular, aterosclerozei și altor boli cardiovasculare.

Foto: Pixabay