Perioadele lungi în care dormi mai puțin de 8 ore pe noapte, stresul și oboseala accentuată au urmări grave asupra imunității și stării tale de sănătate. O echipă de medici din Suedia susține că, dacă dormi mai mult în zilele în care ești liberă, vei reuși să îți echilibrezi organismul și chiar să trăiești mai mult.

Odihna este la fel de necesară pentru sănătate precum aerul curat și hrana sănătoasă. Dar mulți adulți nu mai reușesc azi să doarmă cele 8 ore minime recomandate într-o zi. Munca, stresul, obligațiile de zi cu zi, grijile sau pur și simplu programul încărcat ne face uneori să punem capul pe pernă după miezul nopții. Sunt oameni care abia reușesc să doarmă 5 – 6 ore în continuu, dar acest ritm de viață este riscant pentru sănătate.

Oboseala cronică poate declanșa multe boli de lungă durată precum diabetul, boli autoimune sau probleme de concentrare și de vedere.

Dormi mai mult când ai ocazia!

Profită de zilele libere, mai ales de sâmbătă și duminică, și prelungește programul de somn dimineața. Dormi mai mult la prânz, dacă e posibil, mai ales duminica, pentru a-ți reface forțele pentru începutul unei noi săptămâni.

Cercetătorii suedezi susțin că orice pauză de somn de minim 2 – 3 ore ne ajută organismul să se refacă, iar acest lucru nu privește doar odihna, ci fiecare proces din organism de la refacerea celulelor, până la digestie sau memorare.

Multe procese din interiorul corpului nostru se derulează mai rapid și mai eficient când ne luăm o pauză de somn în timpul zilei și când reușim să dormim 8 ore pe noapte.

Conform studiului condus de prof. Torbjorn Akerstedt, director la Stress Research Institute de la Stockholm University, pentru care au fost analizate obiceiurile de somn a 44.000 de persoane, cei care reușeau să doarmă mai mult în weekend erau mai rezistenți la stres și la problemele de sănătate, iar speranța lor de viață era mai mare.