Câteva bucăți de cretă albă sunt bine venite în orice casă. Creta pe care o folosesc elevii la școală este făcută din piatră de calcar, măcinată foarte fin, spălată și filtrată pentru a deveni albă.

Creta este în general folosită și în industria vopselurilor, în industria hârtiei, la fabricarea pastelor de dinți și a pudrelor.

Iată cum să folosești creta albă în casă, la curățenie și chiar la spălarea hainelor.

Albește gulerele îngălbenite

Înainte de a spăla cămășile albe, care au căpătat o dungă gălbuie de grăsime la guler, freacă bine zona murdară cu niște cretă albă. Creta are rolul de a absorbi și elimina grăsimea depusă pe gulere. Spală apoi cămășile în mod obișnuit și vei vedea că urmele galbene au dispărut mult mai ușor.

Învață copilul să pună cretă albă pe petele de grăsime

Copiii se murdăresc adesea la școală, când mănâncă la prânz. Învață-i să dea imediat cu cretă pe petele de grăsime. Dar neapărat creta să fie albă, și nu colorată. Astfel, hainele lor se vor curăța mai ușor când le vei spăla.

Curăță pantofii din piele întoarsă

Indiferent de culoarea lor, pantofii din piele întoarsă se curăță bine dacă îi freci cu o bucată moale de cretă albă. Creta curăță mizeria, praful și petele specifice de noroi, după ce acestea s-au uscat complet. La final, după ce ai frecat bine cu cretă pantofii, folosește o perie moale să îndepărtezi pudra albă.

Previne apariția mucegaiului

Pune câteva bucățele de cretă într-un săculeț de voal și așează-l în coșul cu rufe murdare. Creta absoarbe umezeala și previne apariția mucegaiului, în cazul în care rufele tale așteaptă mai multe zile să fie spălate. În plus, se pare că banala cretă mai are și proprietatea de a neutraliza mirosurile neplăcute de transpirație.

Creta previne oxidarea bijuteriilor

Dacă stau nepurtate o vreme, bijuteriile din argint sau din diverse aliaje încep să se înnegrească. Se pare, încă, că poți preveni acest lucru dacă lași câteva bucățele de cretă în cutia cu bijuterii.

Repară găurile din pereți și urmele de pe zugrăveală

Dacă ai rămas cu găuri în pereți după ce ai demontat mobila prinsă în șuruburi, pisează puțină cretă și astupă găurile. Apoi, folosește chit de finisaj și din nou cretă pentru a acoperi perfect locul. Iar zgârieturile și micile urme de mizerie sau de grăsime de pe pereți pot fi și ele curățate cu un baton de cretă albă. Bineînțeles, pereții trebuie să fie și ei albi.

Citește aici cum poți curăța rapid bijuteriile!