De ce așteptăm iepurașul de Paște și care e povestea oului de ciocolată

ce rol are cu adevărat iepurașul de Paște

Toate sărbătorile creștine au păstrat rădăcini păgâne, iar Paștele nu face excepție. În ultimii ani, iepurașul de Paște a devenit tot mai îndrăgit și la noi, deși el nu are nicio legătură cu semnificația religioasă a acestei sărbători. Iată care e povestea lui și ce rol are el cu adevărat!

 

Iepurașul de Paște a devenit un simbol atât de puternic al acestei sărbători și este atât de mult îndrăgit de copii, că este imposibil să îi mai schimbi menirea. Iar comercianții au speculat puterea acestui simbol și mizează pe drăgălășenia iepurașului să vândă cât mai multe ouă de ciocolată, jucării și dulciuri.

Zeița Eostre aducea primăvara pe pământ

Povestea iepurașului este mult mai veche decât Paștele pe care îl sărbătorim azi. Ea vine din mitologia anglo-saxonă, unde zeița Eostre era considerată protectoarea naturii, a primăverii, a fertilității și a animalelor. Simbolurile acestei zeițe erau, în mod firesc, iepurele prolific și oul, ca element primordial al vieții și al renașterii.

Legenda spune că zeița a găsit, la sfârșitul iernii, o pasăre bolnavă pe care a vrut să o vindece, dar singura soluție a fost să transforme pasărea în iepure. Alegerea zeiței pare ciudată, dar cine poate înțelege ce gândesc zeii cu adevărat! Drept recunoștință, iepurele i-a dăruit zeiței câteva ouă și de atunci britanicii au păstrat obiceiul de a-și oferi daruri de Paște și mai ales ouă cât mai frumos colorate și decorate.

Istoria oului de ciocolată, mult mai nouă decât iepurașul de Paște

În Antichitate, ouăle de struț sculptate sau gravate cu diverse modele reprezentau adevărate comori și au fost descoperite în morminte și locuințe vechi de peste 4.000 de ani.

În Britania străveche, legenda iepurașului a dat naștere și la ouăle vopsite cu plante, obicei care se regăsea și în Grecia antică.

Obiceiul de a vopsi ouă roșii, drept simbol al Crucificării și Învierii Domnului, este însă mult mai recent. Prima mențiune oficială despre ouăle roșii aduse la biserică, la slujba de Paște, se păstrează de la începutul anilor 1600.

Iar oul de ciocolată a apărut mult mai târziu, prin anii 1800 și a fost inițial realizat pentru deliciul adulților, pentru că ciocolata era amară și îngrozitor de scumpă, așa că nu se găsea decât în casele marilor nobili.

Primul ou de ciocolată a apărut în Anglia, în 1873, realizat de o companie din Bristol. În 1875, Candburys scotea pe piață o versiune proprie, un ou decorat cu motive victoriene, realizat din ciocolată neagră amară. Era la vremea aceea un dar de lux, extrem de scump.

Abia după cele două războaie mondiale, când comerțul cu boabele de cacao a devenit mai ieftin și ciocolata s-a transformat într-un produs de masă, au apărut și ouăle de ciocolată pentru copii, pe care le 'aduce' iepurașul de Paște.

sursa foto: Shutterstock