Dacă slăbești scapi de boli

Dacă slăbești scapi de boli

Grasă și frumoasă? S-au dus vremurile acelea. Acum, e la modă sănătatea. Nici prea-prea, nici foarte-foarte, asta e important. Grăsimea în exces, la fel ca și lipsa ei sunt aducătoare de boală. Însă, când ai kilograme în plus și slăbești, elimini multe dintre riscurile de îmbolnăvire.

Mai mult de jumătate dintre români sunt supraponderali. 20% dintre obezi au diabet zaharat, 40% sunt diagnosticați cu hipertensiune arterială, iar peste 80% dintre copiii provenind din familii „cu greutate' au toate șansele să devină obezi la vârstă adultă. Mai mult decât atât, kilogramele în plus cauzează și afecțiuni ale articulațiilor, oaselor, inimii și vaselor de sânge. Toate sunt boli grave, cu risc major de deces, dacă nu sunt tratate corespunzător. Iar primul pas este pierderea greutății în exces, adică să slăbești.

De ce să te temi

Un raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii situează obezitatea printre primii 5 factori care cresc riscul de îmbolnăvire şi rata mortalității, alături de: subalimentaţia, sexul neprotejat, alcoolismul, igiena deficitară. Obezitatea este responsabilă de apariţia unor boli precum: hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, tulburări respiratorii, diabet zaharat, steatoza hepatică, creşterea riscului de infarct miocardic, cancer, dar şi tulburări de fertilitate la femei şi de potenţă sexuală la bărbaţi. O parte din această patologie produsă de excesul ponderal se ameliorează sau poate chiar dispărea odată cu pierderea în greutate. S-a și dovedit că 80% dintre pacienții cu diabet zaharat au scăpat de medicația necesară, doar slăbind. Cu alte cuvinte, eliminarea kilogramelor în plus vindecă. Obezitatea însăși este o boală și trebuie tratată ca atare. Afectează atât adulţii, cât şi bătrânii, tinerii şi chiar copiii. Grav este că, în România, numărul copiilor obezi înscrişi în învăţământul primar s-a dublat în ultimii 8 ani, în ciuda eforturilor de promovare a stilului de viață sănătos. Tratamentul eficient presupune echipe de medici de diferite specialități, de la interniști și nutriționiști, la psihoterapeuți și chiar chirurgi.

Există soluții ca să slăbești

„În România, obezitatea înregistrează o creștere alarmantă atât a numărului de cazuri, cât și a severității lor. Cele mai eficiente tratamente sunt cele chirurgicale, cu o rată de succes de peste 90%. Obezitatea în rândul copiilor este din ce în ce mai des întâlnită, la vârste tot mai fragede, și cu excese ponderale de două, trei și chiar patru ori greutatea normală a copilului!', avertizează dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurg cu competenţă în chirurgia laparoscopică. De altfel, chirurgia metabolică, recunoscută pe plan mondial ca fiind cea mai eficientă soluție pentru tratarea bolilor de nutriție și a obezității, a făcut ca și pe la noi 80% dintre pacienții astfel tratați să obțină rezultate remarcabile în controlul diabetului.

Riscurile sunt mari

„Atacul de cord, insuficiența cardiacă congestivă, hipertensiunea, moartea subită cardiacă, angina pectorală și ritmul cardiac anormal sunt afecțiuni care apar mai des la cei care au o greutate peste limita normală, față de cei care mențin un indice de masă corporală sănătos. Obezitatea mărește de multe ori riscul de boli de inimă din cauza nivelului de lipide din sânge, care crește la pacienții obezi și apoi, la rândul său, crește nivelul trigliceridelor și reduce «colesterolul bun». În același timp, persoanele cu o cantitate excesivă de grăsime corporală au niveluri mai ridicate de trigliceride și «colesterol rău», precum și un nivel mai scăzut de «colesterol bun» în sânge. Această rețetă creează condiții optime pentru dezvoltarea bolilor de inimă.', spune Dr. Bogdan Moldovan, chirurg, șef de secție la Spitalul Sf. Constantin din Brașov, Centru de excelență în chirurgia obezității.

Sursa foto: wikimedia.org