Cuviosul Alexie, omul lui Dumnezeu

În toiul lunii lui Mărţișor, românii sărbătoresc, din moși-strămoși, Alexiile. Este sărbătoarea legată de numele Cuviosului Alexie, celebrat la 17 martie, despre care se spune că aduce primăvara și face natura să renască.

Despre Cuviosul Alexie, cunoscut și ca Alexie cel Cald sau „Omul lui Dumnezeu”, se știe că ar fi trăit prin secolul al cincilea și că ar fi dus o viaţă duhovnicească exemplară. Și-a căpătat renume ca făcător de minuni, dar este considerat și patron spiritual al vieţuitoarelor care iernează sub pământ, în scorburi, ascunse. De aceea, data de 17 martie este cunoscută în popor și drept Alexie Boji, Alexiile, Ziua peștelui, Retezatul stupilor sau Ziua șarpelui.

El aduce vindecarea

Scrierile religioase spun că Alexie a fost fiu de împărat, suflet milostiv și credincios. Deși părinţii i-au găsit o mireasă pe măsură, el a luat calea pribegiei și a plecat în lume, pentru a propovădui credinţa în Iisus Hristos. Mica avere pe care o luase după el a împărţit-o nevoiașilor. A ajuns la mănăstire unde, arătându-și evlavia și credinţa, după moartea stareţului a fost numit înlocuitor. De teamă că nu va reuși să facă faţă cerinţelor funcţiei, plin de modestie, a revenit pe meleagurile natale, fără a-și deconspira identitatea. Tatăl său, împăratul, l-a primit, fără să-și dea seama că e fiul său, și i-a dat o cameră să locuiască la curtea palatului. Așa se face că a ajuns să muncească pentru propriul tată, cot la cot cu cei care ar fi trebuit să-i fie, de fapt, supuși. A asistat neputincios la moartea mamei sale și a fostei logodnice. Marea minune petrecută în anul 411, la data de 17 martie, constă într-un anunţ primit de către Papă și împărat, prin care erau înștiinţaţi că-l vor găsi pe „omul lui Dumnezeu”, la o adresă anume. În același timp, clopotele au început să bată singure. Așa a fost descoperit trupul neînsufleţit al lui Alexie, cu o scrisoare în mână. Astfel, împăratul a aflat că Alexie era fiul său. În semn de preţuire, a fost depus într-o raclă, ca un adevărat sfânt, pentru ca toţi credincioșii să i se poată închina și să-și poată găsi la el vindecarea și alinarea. O parte din moaștele Cuviosului Alexie se găsesc în București, la Schitul Dârvari.

Așa alungi toate relele

Pentru a avea parte de sănătate și pentru a ne fi bine în general, trebuie să respectăm cum se cuvine ziua Cuviosului Alexie. Asta înseamnă că femeile nu au voie să muncească și, în special, să coasă, să depene, să folosească foarfece sau cuţite. Pe la ţară, de Alexii, se fac focuri mari, pentru ca fumul să alunge relele, să omoare dăunătoarele și să sperie șerpii. Tinerii sar peste foc, ca să fie feriţi de boli.

Loading...