Microundele sunt unde electromagnetice de frecvență redusă, precum undele radio, care pun în mișcare apa și grăsimile din alimente generând căldură. Aceste unde nu sunt radioactive și nu rămân în mâncarea noastră, după ce oprim cuptorul, ca atare cuptorul cu microunde nu ar trebui să modifice structura alimentelor și nici să genereze compuși toxici.

Pot fi alimentele alterate sau nu?

FDA, agenția americană pentru monitorizarea consumului de alimente și medicamente, susține că ”gătitul la microunde nu reduce valoarea nutriţională a alimentelor mai mult decât gătitul convenţional. De fapt, alimentele preparate la microunde ar putea să păstreze mai mult din conţinutul de vitamine şi minerale”. Spre exemplu, vitamina C, care se distruge la temperaturi înalte, se păstrează mai bine prin prepararea în cuptorul cu microunde, decât prin fierbere îndelungată.

Există însă chimiști și nutriționiști care avertizează că structura unor componente nutritive, precum aminoacizii, se schimbă în contact cu microundele și pot deveni elemente periculoase. Părerile sunt împărțite și nu există un răspuns clar dacă microundele sunt nocive pentru sănătate sau nu.

Avantajele cuptorului cu microunde

  • este ușor de folosit, rapid și comod;
  • poți încălzi doar o porție sau o cantitate mai mare într-un singur vas;
  • ai mai puține vase de spălat;
  • produce o cantitate foarte mică de căldură și foarte puține mirosuri;
  • poți să gătești la aburi alimente ușoare precum pește sau legume;
  • poți să decongelezi rapid carnea.

Ce dezavantaje poate avea cuptorul cu microunde

  • se produc mici explozii și sosurile sau ciorba ajunge pe pereții cuptorului, de aceea este recomandat să acoperi vasul cu un capac special din plastic;
  • alterează aroma și mirosul unor alimente, dar într-un grad destul de redus;
  • cantitățile mari de alimente nu pot fi încălzite uniform și este nevoie să oprești cuptorul câteva secunde și să amesteci în mâncare;
  • sunt deteriorate anumite substanțe care ar putea avea efect cancerigen, dar acest lucru nu a fost dovedit cu suficiente argumente până în prezent;
  • mâncarea devine periculoasă dacă este încălzită în recipiente de plastic; cele mai bune vase pentru cuptorul cu microunde fiind cele din sticlă.

sursa foto: 123rf.com