Cumperi salată la pungă, preambalată? Te poți îmbolnăvi grav

salata la punga e un pericol. te poate imbolnavi

Din lipsă de timp sau de lene, nu de puține ori alegem de pe raft pungile cu salate amestecate, gata ambalate. Puține dintre noi știu însă, că deși spălate, aceste mix-uri de salate ne pot face mult rău. Salata la pungă poate accelera creşterea unor bacterii periculoase, făcându-le să aibă efecte devastatoare asupra organismului uman, spune un nou studiu.Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Leicester au descoperit că mediul umed combinat cu nutrienţii care se scurg din frunzele tocate creează mediul perfect pentru înmulţirea bacteriilor precum Salmonella şi E.Coli.

Citește și: Quinoa, o sursă bună de proteine. 9 beneficii pentru organism și cum o consumi

Cercetătorii s-au declarat şocaţi de modul de înmulţire a bacteriilor, chiar şi în frigider, mai ales în cazul acestor salate porâionate și ambalate. Aceştia i-au sfătuit pe consumatori să mănânce salată la pungă chiar în ziua în care au cumpărat-o, să n-o păstreze de pe o zi pe alta sau cu săptămânile. Studiile arată că frunzele de salată sunt purtătoare de bacterii, însă punga le ajută să se dezvolte mai repede și să se înmulțească.

Salmonella și E.Coli 'colcăie' în astfel de pungi

În momentul în care frunzele sunt tocate, zaharuri, proteine şi minerale se scurg din ele în apa din pungă, formând un mediu propice pentru înmulţirea bacteriilor. Studiul a arătat că o contaminare iniţială de 100 bacterii Salmonella a ajuns la 100.000 în doar cinci zile. Salmonella s-a dezvoltat cel mai bine în pungile cu spanac, în timp ce E.Coli s-a înmulţit în frunzele de rucola. Așadar, medicii recomandă să evitați astfel de pungi cu amestecuri de salta, rucola, spanac și altele și să cumpărăm verdețurile separat, proaspete de la raioanele de legume sau de la tarabele din piețe. Din fericire, acestea se găsesc de-a lungul anului, așadar nu trebuie să mai apelăm la legumele preambalate.

Citește și: