Începutul unei relații este marcat de momente frumoase. Cei doi abia așteaptă să se descopere unul pe celălalt. Își văd unul altuia calitățile, mai mult sau mai puțin reale, și mai puțin defectele. Totodată, euforia îndrăgostirii și dorința de a fi plăcuți îi fac să se poarte cât mai frumos. Cu timpul, partenerii se relaxează și încep să-și arate defectele și, totodată, să descopere adevărata față a celuilalt. Acesta este momentul în care relația lor poate deveni toxică. Uneori, poate dura și ani până se ajunge în acest punct. Iar apoi, schimbarea în bine este mult mai grea și durează. Află ce spune psihologul despre cum transformi relația toxică într-una sănătoasă.

Citește și: 5 semne că ești într-o relație toxică

Cum transformi relația toxică într-una sănătoasă. Află ce nu funcționează

”O relație toxică este una în care reacțiile emoționale ale partenerilor sunt mult prea intense sau, din contră, ”înghețate”. Acest lucru distruge starea de bine a celor doi”, explică psihoterapeutul Tedy Creștin. Pentru a readuce la viață o astfel de legătură, este nevoie ”în primul rând, să conștientizezi că ești într-o relație care îți face mai mult rău decât bine. Există mai multe posibile cauze pentru care s-a ajuns aici. Fie aveți stiluri de viață, de atașament sau de exprimare diferite. Fie v-ați schimbat între timp și nu mai aveți aceleași planuri de viață. Fie sunteți plictisiți, agasați și v-ați format niște mecanisme de intrare în conflict și de apărare în cazul în care celălalt vă atacă. Oricum ar fi, este clar că ceva nu merge. Cel mai bine ar fi să încerci să realizezi ce anume”, te sfătuiește specialistul.

Citește și: Partener abuziv? Cum îți dai seama că nu e în regulă

Cum transformi relația toxică într-una sănătoasă: Cum poți ”repara” relația

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Psihoterapeutul cosntată: ”este clar că, mai demult, ceva a mers bine. De aceea, ați ajuns să fiți împreună. Totodată, este bine să faci diferența între cât a fost dorința ta de a fi într-o relație, cât a fost fantezia ta și proiecția viselor tale pe o anumită persoană, și ceea ce te-a atras și ți-a plăcut în mod real la partenerul tău. Amintește-ți despre acțiunile voastre comune și de ce îți doreai să fii cu el. Întreabă-te și cum de ai ajuns să simți că relația te sufocă. Având răspunsurile la aceste întrebări, vei avea cheia pentru a merge mai departe și a îmbunătăți lucurile. Este important ca și partenerul tău să conștientizeze că ceva nu funcționează și să-și dorească schimbarea.

 

Citește și:

 Sursa foto: 123rf.com