Cum te ajută sarea de lămâie la curățenie în gospodărie

Cum te ajută sarea de lămâie la curățenie în gospodărie

Acidul citric sau sarea de lămâie este unul dintre cele mai ieftine produse pentru curățenie. Dezinfectează și albește, curăță diverse pete dificile, împrospătează aerul din casă și poate fi folosită drept conservant. Iată cât de utilă poate fi în gospodăria ta.

 

Sarea de lămâie a fost produsă prima dată din zeama de lămâie, dar azi este sintetizată pe cale chimică. Pudra albă, ușor solubilă în apă și cu un gust acru este folosită pe scară largă în industria alimentară, în industria cosmeticelor, precum și la majoritatea produselor de curățenie.

Acidul citric are capacitatea de a dizolva calcarul și de a îndepărta metalele, de aceea este folosit uneori pentru tratarea apelor dure.

Curăță instalațiile sanitare

În gospodărie, cea mai bună utilizare a lui este să dezinfectezi și să cureți instalațiile sanitare din baie și din bucătărie. Umezește cu apă rece bateriile de la chiuvetă și de la cadă și presară pe ele sare de lămâie. Las-o să acționeze un sfert de oră apoi freacă pudra albă cu un burete și clătește bine. Sarea de lămâie va curăța petele de calcar și de grăsime și va reda strălucirea bateriilor cromate, fără să distrugă suprafața lucioasă.

Adaugă acid citric și la produsele de curățenie pe care le folosești de obicei pentru a curăța cada, chiuvetele sau cabina de duș. Folosește un burete aspru pentru a freca bine petele de calcar și de rugină și vei observa că baia ta va fi mai albă și mai curată datorită acidului citric.

Sarea de lămâie în bucătărie

Acidul citric nu este bun doar pentru instalațiile sanitare. Poți freca și albi cu el orice obiect din ceramică, sticlă sau inox. Curăță tacâmurile cu sare de lămâie, lustruindu-le cu o lavetă moale, înmuiată în apă rece. Sarea de lămâie curăță toate petele și redă strălucirea metalelor.

Curăță și interiorul frigiderului, rafturile din sticlă și cutiile de depozitare a legumelor cu acid citric. Freacă pereții frigiderului cu un burete înmuiat în apă rece și sare de lămâie. Acidul citric împiedică dezvoltarea bacteriilor, curăță petele și împrospătează aerul din frigider.

Dacă au apărut pete de mucegai în cămară, în bucătărie sau chiar în compartimentele frigiderului, folosește mai degrabă sare de lămâie să le cureți, decât un alt produs toxic din comerț.

Menține culorile covoarelor și le împrospătează

Aspiră bine covoarele sau scutură-le de praf, apoi freacă ușor la suprafață cu o soluție concentrată de apă rece și sare de lămâie. Aceasta are capacitatea de a curăța pete mai dificile precum cele de suc sau de cafea și redă culoarea inițială a fibrelor.

În plus, aroma plăcută de lămâie va împrospăta nu doar covorul, ci și atmosfera din casă. Acidul citric este cu atât mai indicat pentru covoare dacă au culori deschise, pentru că le curăță și le albește.

foto: 123rf.com