Înainte de a aplica diverse soluții, fie ele chimice sau ecologice, caută ”locuința” gândacilor, locurile în care depun ouăle și își cresc puii. Acestea pot fi ascunse în crăpăturile dulapurilor, prin cămară, în spatele țevilor de scurgere din bucătărie sau chiar în tocurile ușii sau al geamului. Sigilează toate fisurile pe unde pot intra în casă și pune în jurul lor fie coji de castravete proaspăt, fie păstăi de vanilie sau flori uscate de margarete. Toate acestea conțin uleiuri volatile care alungă gândacii și muștele. Trebuie să mai știi că gândacii de bucătărie sunt atrași de umezeală, iar, noaptea, când ies să caute de mâncare, îi găsești cel mai adesea la chiuvetă.

Acidul boric, soluție pe termen scurt

Pâinea înmuiată în acid boric, pe care îl găsești la farmacie, va avea efect pentru o perioadă scurtă, dar trebuie pusă frecvent, pentru că după două sau trei săptămâni de la eliminarea gândacilor adulți, pot apărea puii lor. O metodă mult mai eficientă este combinația de zahăr și bicarbonat de sodiu. Presară cele două ingrediente pe lângă coșul de gunoi, pe chiuvetă, pe lângă țevile de apă și alte locuri pe unde știi că trec gândacii de bucătărie. Ei nu vor rezista tentației de a se hrăni cu zahăr, dar bicarbonatul de sodiu îi omoară în câteva ore.

Gândacii, alungați cu ultrasunete

Aparatele cu ultrasunete care țin gândacii departe sunt eficiente, dar funcționează bine mai degrabă pentru adulți. Puii se pare că nu sunt afectați de ultrasunete, de aceea trebuie folosite în paralel și soluțiilor chimice din comerț sau acidul boric.

sursa foto: 123rf.com