Cu cât aerisești mai des și cureți praful de pe mobilă, cu atât ai mai multe șanse să păstrezi un aer curat în casă. Din când în când, este bine să scoți covoarele și să le bați bine de praf. Oricât de bun ar fi aspiratorul pe care îl ai, acesta adună praful, dar nu și mirosurile neplăcute.

De aceea, este bine să bați covoarele în aer liber și să le speli cu o soluție specială pentru covoare sau cu un amestec de apă caldă, detergent lichid și oțet. Alege o zi caldă și însorită, să se usuce bine urzeala covoarelor. Dacă rămâne umedă, riști să mucegăiască în casă.

Praful de copt neutralizează mirosul de țigări

Covoarele mai pot fi curățate și cu praf de copt, în loc de oțet. Alege o zi în care nu ești decât tu acasă, aspiră bine covoarele și presară pe ele praf de copt. Folosește o perie aspră să întinzi bine praful de copt și să intre în fibrele covoarelor și lasă-l să acționeze o oră, fără să stropești cu apă sau să speli cu detergent.

După o oră sau două, aspiră din nou foarte bine praful de copt din covoare, cu geamurile larg deschise, să se aerisească bine. Vei simți imediat că mirosul persistent de tutun nu se mai simte ca înainte.

Aceeași metodă cu praful de copt poate fi aplicată și pe tapițeria textilă a canapelei și a fotoliilor. Iar dacă acestea sunt pătate, după ce aspiri praful de copt, le poți șterge cu soluții speciale pentru pete, să le cureți temeinic.

Detergentul de geamuri, perfect pentru faianță

Dacă obișnuiești să fumezi mai mult în bucătărie, nu este suficient să speli gresia și mobila pentru a împrospăta camera. O dată la două sau trei săptămâni, este bine să pulverizezi detergent de geamuri pe faianță și să o lustruiești cu o lavetă uscată din bumbac.

În zonele în care a sărit grăsime, degresează petele de ulei cu apă fierbinte și detergent de vase sau cu o pastă abrazivă de curățat. La final, folosește detergent pentru geamuri cu parfum floral sau de citrice și bucătăria ta va mirosi ca nouă.

Mirosul de țigări persistă cel mai adesea în perdele

Fie că sunt din bumbac, fie că sunt din poliester sau chiar mătase, perdelele atrag cea mai mare cantitate de fum. Dacă se fumează mult în casă, este bine să le speli cel puțin o dată pe lună sau de două ori.

După fiecare spălare, clătește-le cu apă călduță în care ai pus puțin oțet și câteva picături dintr-un ulei esențial de lămâie, de trandafir sau de santal. Parfumul acestor plante aduce prospețime în casă și păstrează mai mult timp o atmosferă plăcută. Ca să simți parfumul cât mai mult timp, pune perdelele ușor umede la geamuri și folosește un fier de călcat vertical pentru a îndrepta cutele.