Încurajează-l să facă lucruri noi

Ar trebui să-l sprijini să-și afirme personalitatea pentru a-și dezvolta capacitatea de a face față situațiilor grele pe care le va întâmpina. Cu cât va reuși mai mult, cu atât va avea încredere în puterea lui de a depăși obstacolele în viitor. Pentru a-l ajuta să-și dezvolte încrederea în sine, încurajează-l să-și asume noi responsabilități. Acestea ar putea fi organizarea unor activități extra-școlare, un job part-time etc. Este un mijloc excelent de a întări încrederea în sine. Pe termen lung, îl va ajuta sa își rezolve singur problemele și va fi mai responsabil.

Lasă-l să se descurce singur

Atunci când vezi că este în încurcătură, poate vei fi tentată să preiei tu controlul pentru ”a-l salva”. Dacă nu este o situație în care viața lui este amenințată, încearcă să reziști acestei tentației de a face tu treaba în locul lui. Altfel, nu va reuși să fie pe picioarele lui. În schimb, îl poți ajuta copilul să învețe cum să își rezolve singur problemele. Analizați împreună situația, dar lasă-l pe el să vină cu soluțiile. Tu pune-i doar întrebări ajutătoare. Vorbește cu el și determină-l să identifice punctele sale tari și să-și depășească limitările autoimpuse de frică. Apoi îl poți încuraja să își stabilească scopuri pentru care să își folosească atu-urile, concentrându-se pe acele aspecte la care este bun, la care se simte sigur pe el.

psiholog Anca Kosina, Centrul Medical ProVita

Respectul de sine îl face mai responsabil

Prin faptul că el depășește singur obstacole își creează respectul de sine. Acesta, împreună cu dezvoltarea unei scale valorice personale îl vor ajuta să facă față unor situații dificile. Va trece peste greutăți fără să ajungă la depresii sau să-și piardă încrederea în sine, chiar și atunci când trece prin eșecuri de moment. El dezvoltă această capacitate atunci când părinții stabilesc o serie de standarde pentru comportamentul lui și el reușește să le atingă. Dacă un copil se respectă pe sine, va considera că este o persoană importantă care trebuie tratată cu respect și de către ceilalți. O astfel de convingere îl va proteja de situații și comportamente de risc. Astfel, va fi mai puţin vulnerabil în fața situaţiilor dificile.

Sursa foto: 123rf.com