Cum să te pregătești pentru alăptare: 5 aspecte de care să ții cont

Cum să te pregătești pentru alăptare: 5 aspecte de care să ții cont

Una din întrebările comune din timpul primei sarcini se referă la pregătirea pentru alăptare. Prin aceasta, bebelușii obțin toți nutrienții de care au nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. OMS (Organizația Mondială a Sănătății) recomandă hrănirea copilului pentru prima dată la o oră după naștere, alăptarea exclusivă până la șase luni și împreună cu alimente complementare până la doi ani. 

Din punct de vedere fizic, te pregătești pentru alăptare încă din timpul sarcinii. Există însă câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în calcul. Uite ce trebuie să știi ca să fii complet pregătită pentru momentul când vei începe să alăptezi: 

  1. Pompa de sân

Pomparea laptelui matern are avantajul că bebelușul poate mânca chiar dacă nu ești cu el. Ține cont de faptul că cei mici mănâncă la aproximativ două ore, ceea ce înseamnă că va trebui să stai cu bebelușul tău în permanență în primele șase luni de viață, dacă îl hrănești exclusiv la sân, fără pompă. Prin urmare, e bine să îți pui la dispoziție un astfel de aparat. 

O pompă de calitate este silențioasă, ușor de folosit, rapid de curățat, și, foarte important, cât mai comodă. Spre exemplu, aceste pompe de sân au avantajul că îți permit să menții o poziție confortabilă datorită designului lor și al pernei moi de masaj; prin urmare, nu trebuie să stai aplecată, ca în cazul altor aparate. 

  1. Hainele pentru alăptare

Hainele pentru alăptare sunt esențiale atât pentru confortul tău pe timpul alăptării, cât și pentru discreție, dacă ai nevoie de ea. Un set complet ar include un sutien pentru alăptare, bluze, tricouri și rochii pentru alăptare (fie speciale pentru acest scop, fie puțin mai largi, cu o croială lejeră). E bine ca sutienul să fie din bumbac și să îți ofere o bună susținere prin banda din jurul bustului. Evită sutienele cu armătură. 

  1. Spațiul în care vei alăpta

Cel mai frecvent vei alăpta acasă, așa că ar trebui să îți alegi un loc confortabil pentru tine și pentru bebelușul tău. Există fotolii de alăptare, care se leagănă pentru a liniști bebelușul, dar și un simplu fotoliu confortabil este suficient. Odată ce ai ales locul, lasă-ți la îndemână o serie de lucruri utile, cum ar fi o pernă pentru alăptare și o pătură. De asemenea, îți poate fi de folos o măsuță de cafea, în special dacă are sertare sau spații de depozitare închise.

  1. Îngrijirea sânilor

Odată ce începi să alăptezi, va trebui să ai mai multă grijă de sânii tăi, pentru a evita cât mai mult iritațiile și disconfortul. Nu folosi săpun pe mameloane și evită în general orice substanță de curățare dură, care poate elimina uleiurile benefice din zonă. După duș, nu freca mameloanele, ci tamponează-le ușor cu prosopul. În cazul în care te confrunți cu iritații, poți folosi un balsam sau o cremă protectoare. Potrivit Medela, cele pe bază de lanolină au câteva avantaje: hidratează, ajută vindecarea și nu au contraindicații pentru copii. 

  1. Întrebările despre alăptare

Pe parcursul alăptării, apar întrebări și nelămuriri. E important să cauți răspunsurile în locurile corecte. În primul rând, e bine să fii cât mai informată în prealabil și să înțelegi cât mai bine procesul de alăptare, anatomia sânilor și nevoile alimentare ale copilului. O carte bine documentată pe tema alăptării îți va răspunde la majoritatea întrebărilor. În al doilea rând, nu subestima comunicarea cu medicul, la care trebuie să mergi prompt atunci când situația o cere. 

Sursă foto: Pixabay

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Philips