Ioana Albu, Timișoara

Sfatul psihoterapeutului

Scumpa doamnă, la vârsta dvs. încă se mai pot face multe. Este nevoie doar de disponibilitate. Așadar, stați cu dvs. de vorbă, fiți sinceră pe de-a-ntregul și răspundeți la întrebarea: vreau să îmi salvez căsnicia sau mai degrabă mi-ar plăcea să facă el ceva s-o salveze? Dacă așteptarea este ca el s-o salveze, atunci probabil că veți aștepta destul de mult sau veți deveni cicălitoare și veți face reproșuri care mai mult îl vor departa decât să-l apropie.

Dacă vă doriți să o salvați, atunci știți încotro vă îndreptați. Nu mai întârziați acasă, amintiți-vă care sunt calitățile soțului dvs. și amintiți-i-le și lui (îi țineți astfel o „oglindă” în față în care îi va face plăcere să se vadă și va reîncepe să se simtă dorit); comandați pe internet „Joc de cărți în doi pentru amândoi” și provocați-l să-l jucați împreună seară de seară (îmbunătățește remarcabil comunicarea și constiuie un restart excelent pentru căsnicii prăfuite).

Învățați să petreceți timp împreună (la început vă veți șicana și ironiza, dar în final faceți împreună un rezumat: ce a fost bine și ce nu pentru fiecare dintre voi; cereți opinia celuilalt și învățați să reacționați adecvat la lucruri negative. Făceți-vă surprize (de la mici bilețele în buzunarul cămășii/sms-uri amuzante, până la cadouri); revitalizați viața sexuală; faceți un album foto cu toate momentele minunate din viața voastră împreună. Și dacă nu e destul, dar disponibilitatea există, terapia de cuplu ajută mult la creșterea gradului de intimitate psihologică între voi!