Cum să fii gazda pe care o laudă toți musafirii

Cum să fii gazda pe care o laudă toți musafirii

Ești acasă la un prieten sau la o persoană din familie și te simți atât de bine că ai ajuns la finalul petrecerii și nu ți-ai verificat niciodată telefonul. Mâncarea a fost perfectă, conversația mereu plăcută și te-ai simțit ca la tine acasă. Oare cum a reușit?

Secretul stă în crearea unei experiențe deosebite prin respectarea unor pași simpli, atât înainte de întâlnire, cât și în timpul ei dar și la final, când îți iei la revedere. Îți explicăm mai jos cum să organizezi o petrecere de care să își amintească toți musafirii.

Ce să faci înainte de petrecere

Pregătirea unei petreceri reușite începe chiar cu o zi-două înainte: trebuie să faci curat în fiecare colțișor al casei și să pregătești o mâncare gustoasă care să îți impresioneze oaspeții.

Curățenia

Dacă prietenii sau familia ta sunt primiți într-o casă murdară și dezordonată, se vor simți inconfortabil, vor avea senzația că nu îți pasă de venirea lor. Nu e necesar să faci o curățenie generală ca înainte de sărbători, dar căminul tău trebuie să fie prezentabil și primitor:

  • Începe prin a pune toate jucăriile – dacă ai copii -, uneltele și hainele la locul lor obișnuit, ca nu cumva un musafir să se așeze din greșeală pe vreo maşinuţă uitată pe canapea;
  • Aspiră toate suprafețele pline de praf – covoare, rogojini, dulapuri; praful poate cauza alergii unor oameni și nu vrei ca aceștia să își petreacă seara strănutând;
  • Dacă ai animale de companie, e bine să afli din timp dacă cei care te vor vizita sunt alergici și să acorzi o mare atenție curățării părului de pisică sau de cățel de pe mobilă.

Mâncarea

În primul rând, încearcă să ai gata cât mai multe din felurile de mâncare înainte de venirea oaspeților; astfel, vei avea timp să vorbești cu prietenii, să afli ce se mai întâmplă în viața lor fără să fii nevoită să fugi în bucătărie la fiecare cinci minute.

În al doilea rând, optează pentru un singur fel de mâncare principal și complimentează-l cu alte garnituri și gustări mai simple. Nu e o rușine să optezi pentru simplitate, atât timp cât te asiguri că toți participanții se vor sătura cu cele gătite de tine.

Mai mult, alege să prepari ceva simplu și gustos, de preferat un fel de mâncare pe care l-ai mai gătit înainte. E mai greu să experimentezi când există șansa să dai greș și musafirii să rămână înfometați. Îți poți da seama dacă preparatul este prea complicat astfel: dacă nu poți socializa și bea un pahar de vin în timp ce îl pregătești, ar trebui să te reorientezi.

După masă, în timp ce servești desertul, e bine să fii mereu pregătită să le oferi oaspeților o băutură care să îi ajute să digere mâncarea. În funcție de atmosfera întâlnirii, optează pentru cafele, ceaiuri sau testează chiar câteva reţete de cocktailuri cu cafea. Astfel, vă puteți așeza pe canapea, bucurându-vă de un pahar de vorbă.

Ce faci când oaspeții încep să ajungă

Atunci când oaspeții ajung la ușa ta, arată-le că te bucuri de prezența lor, printr-o atitudine jovială și, dacă sunt persoane mai apropiate, le poți îmbrățișa în semn de apreciere.

Primul pas este să îi ajuți cu hainele de afară – paltoane, geci, cel mai probabil se vor simți inconfortabil cu ele în mână și nu vor ști unde să le pună. În continuare, le poți prezenta casa, în special drumul spre toaleta, în caz că au nevoie și apoi să îi îndrumi spre locul de adunare, cel mai probabil sufrageria.

Acolo poți avea pregătite și înșirate pe masă aperitive, fursecuri și alte gustări din care se pot servi până se adună toată lumea și vei servi masa principală. Încurajează-i să se simtă ca acasă cât timp tu vei primi alți oaspeți.

Cum te comporți în timpul petrecerii

Scopul tău principal în timpul petrecerii ar trebui să fie să te asiguri că toată lumea se simte bine. Pentru asta va trebui să fii atentă la atmosfera din jurul tău, să observi dacă cineva se plictisește sau este lăsat singur. Când observi o astfel de situație, încearcă ori să petreci puțin timp special cu acea persoană ori să o introduci în discuția unui grup alăturat.

O petrecere reușită este una lipsită de conflicte. Pentru a le evita încearcă să menții subiectul conversațiilor departe de politică, religie și bani. Multe persoane au păreri diferite, chiar contradictorii despre aceste teme și dacă se iscă o ceartă, riști ca întâlnirea să fie întreruptă prea devreme deoarece oamenii se vor supăra. Ca tehnică de rezolvare a problemei, poți interveni mereu într-o discuție și să spui un banc sau să povestești o amintire amuzantă.

Cum închei petrecerea

Spre sfârșit, când lumea se pregătește de plecare, ai grijă să conduci fiecare oaspete la ușă și să îl întrebi dacă s-a simțit bine. Astfel, le demonstrezi că te interesează bunăstarea lor și te vei încărca și tu cu energie pozitivă când, inevitabil, îți vor lăuda calitățile de gazdă.

Dacă respecți indicațiile de mai sus, vei reuși să organizezi o petrecere reușită la care te vei simți bine atât tu, gazda, cât și musafirii tăi. Cel mai probabil, vei deveni gazda preferată a prietenilor și a familiei tale.

Sursă foto: Shutterstock