Merele foarte bine coapte, merele vătămate sau care au început să se strice sunt numai bune să faci din ele oțet de mere acasă.

Iată de ce ai nevoie:

  • 2 kg de mere
  • 2 litri de apă
  • 100 g de miere
  • 100 g de zahăr

Cum să pregătești oțet de mere acasă

Merele se spală, se curăță de părțile vătămate și apoi se dau pe răzătoare, cu tot cu coajă. Le poți mărunți și la robot, după ce le scoți miezul.

Merele mărunțite se pun într-un vas de sticlă și se adaugă zahărul și apa conform cantităților menționate mai sus. Vasul de sticlă, de preferat un borcan încăpător, se acoperă cu o pânză groasă de tifon, împăturită de mai multe ori, care se leagă cu un elastic.

Pregătite astfel, merele se lasă la fermentat într-o cameră încălzită timp de 10 zile. Din când în când, merele trebuie amestecate, iar tifonul schimbat, dacă apar musculițe. După 10 zile sau aproximativ 2 săptămâni, fermentarea se oprește și este timpul să treci merele prin sită.

Cum se strecoară sucul fermentat de mere

Din sucul pe care l-au lăsat merele fermentate trebuie să obții un lichid cât mai limpede și curat. Înainte de toate, merele se dau printr-o sită mare, pentru a îndepărta bucățile mai mari.

Apoi trebuie să folosești o sită cât mai fină pentru a strecura piureul de mere și pentru a obține un suc cât mai limpede. Poți folosi inclusiv un prosop de bucătărie din bumbac, curat și bine spălat, pe care să îl pui în sita fină. La final, va rămâne în prosop un fel de pastă fină din pulpă de mere pe care o poți folosi la compost.

Ciuperca oțetului finalizează fermentația

Sucul fermentat limpede se toarnă într-un borcan potrivit și se adaugă mierea.

Apoi se acoperă borcanul cu o bucată groasă de tifon și se lasă iar la fermentat.

Mierea contribuie la dezvoltarea unei ciuperci gălbui care apare la suprafața sucului fermentat și care va face în cele din urmă oțetul de mere. Lichidul nu mai trebuie amestecat sau agitat. Ciuperca se dezvoltă aproximativ o lună și poate crește un strat gros de câțiva milimetri.

Cum știi că este gata oțetul de mere

În momentul în care ciuperca se depune pe fundul borcanului, fermentația se diminuează și oțetul poate fi strecurat din nou și pus în recipiente mai mici.

Se păstrează la temperatura camerei. Oțetul de mere făcut acasă nu va ieși la fel de limpede precum oțetul de mere industrial. Dar este normal să aibă câteva depuneri din pulpa de mere. În schimb, știi că este natural și foarte sănătos!

Citește și 5 afecțiuni care se pot trata cu oțet de mere!