Cum să cureți rapid petele de polen și de iarbă

Cum să cureți rapid petele de polen și de iarbă

Petele de polen, mai ales polenul de crin care este închis la culoare și lipicios, dar și petele de iarbă crudă se numără printre cele mai dificile pete. Iată câteva sfaturi să le cureți fără să îți distrugi hainele.

 

Petele de polen și cele de iarbă sunt persistente și pot rămâne definitiv în țesătură, mai ales dacă te-ai pătat pe hainele de bumbac sau de lână deschise la culoare.

Polenul de crini este cel mai lipicios și lasă urme greu de curățat doar cu un săpun obișnuit.

Iar petele verzi de iarbă proaspătă sunt aproape imposibil de scos dacă nu știi câteva trucuri utile.

Cum scapi de petele de polen

Polenul pătează orice, de la haine, la covoare, încălțăminte de piele sau mobilă.

Scutură bine haina, dacă a căzut polen pe ea sau folosește o bandă adezivă să cureți firele subțiri de polen. Tamponează ușor cu banda adezivă zona pătată pentru a îndepărta cât mai mult din polen, fie că este pe tricou, pe covor sau pe mobilă. La fel de bună este banda adezivă și în cazul încălțămintei.

Ferește-te să umezești zona pătată cu polen. Culoarea acestuia se intensifică dacă este umezit și intră mai adânc în țesătură.

Dacă polenul este deschis la culoare, este suficient să lași haina la înmuiat în puțină apă rece cu puțină sare sau puțin clor timp de o oră și apoi să o speli cu un detergent de calitate.

Dacă polenul este închis la culoare, portocaliu sau chiar maroniu, cum este cel de crini, tamponează pata cu o soluție din apă rece și detergent lichid de vase. Polenul fiind o substanță organică și având grăsime în componența lui poate fi curățat cu detergentul de vase care este un bun degresant.

După ce pata a dispărut, spală haina în mod obișnuit și las-o să se usuce la soare.

Cum scapi de petele de iarbă

Vremea frumoasă ne îmbie în parcuri și la iarbă verde, dar ne putem păta ușor hainele și încălțămintea cu seva verzuie.

Cea mai bună soluție să scapi de petele verzi este un acid, precum oțetul sau sucul proaspăt de lămâie.

Diluează o ceașcă de oțet sau de zeamă de lămâie cu 100 ml de apă rece și freacă bine petele cu un burete sau cu o lavetă până când dispar.

Folosește clor să scapi de petele de iarbă doar în cazul hainelor de bumbac, care sunt mai rezistente.

sursa foto: 123rf.com