Cum să repari cele mai frecvente accidente culinare

Cum să repari cele mai frecvente accidente culinare

Oricât de bune gospodine am fi, există momente în care suntem obosite sau lipsite de chef și stricăm mâncarea. Dar cele mai comune accidente culinare au soluțiile lor pe care merită să le încerci.

 

Chiar dacă ai dat greș cu o rețetă, nu arunca preparatul la gunoi. Poate mai există o șansă să îl salvezi. Nu te lăsa demoralizată de câteva accidente culinare. Pe multe dintre ele le poți repara la timp, iar unele te pot ajuta să inventezi un preparat mai bun.

Când carnea este prea tare

Dacă ai o carne de vită mai tare sau niște pulpe de găină bătrână, nu le pune la fiert până nu e ții câteva ore în suc de lămâie. Marinata pe bază de lămâie frăgezește cel mai bine carnea și lasă un gust foarte plăcut, în comparație cu vinul sau oțetul.

Dacă faci friptură și carnea ți se pare tare, adaugă câteva felii de fructe peste carne, de preferat felii de portocale, mandarine sau mere, acoperă friptura cu folie și las-o să se coacă la foc mic. Sucul acidulat din fructe va frăgezi carnea.

Și cola te ajută să frăgezești carnea, mai ales dacă ai bucată mai groasă de cotlet sau copane de curcan. Lasă carnea un sfert de oră în cola, apoi presar-o cu piper și condimente și pune-o la cuptor.

Accidente culinare: ciorba prea sărată

Dacă ai scăpat prea multă sare în ciorbă, încearcă una dintre soluțiile de mai jos:

  • Aruncă 2 sau 3 polonice din zeamă și adaugă apă încălzită;
  • Adaugă pastă de roșii sau bulion fără sare; gustul dulce de roșii va îndulci și ciorba;
  • Pune orez într-un săculeț curat din bumbac și lasă-l în ciorbă un sfert de oră; orezu absoarbe sarea;
  • Adaugă unul sau doi cartofi întregi și curățați de coajă, apoi scoate-i după 10 minute și aruncă-i; la fel ca și orezul, cartoful are capacitatea de a absorbi sarea.

Gustul de mâncare arsă

Mâncare arsă se numără printre cele mai frecvente accidente culinare, dar există soluții și pentru ea.

  • Scoate carnea arsă, îndepărtează stratul înnegrit și pune-o la copt sau la fiert în alt vas cu mai mult ulei și mai multă apă; stropește-o cu zeamă de lămâie să se frăgezească;
  • Dacă ai afumat laptele, toarnă-l repede în altă oală curată și acoperă-l cu un ștergar de bumbac umed, care absoarbe aburii cu aroma de arsură;
  • Dacă ai ars puțin legumele pentru tocăniță, toarnă câteva linguri de lapte sau de iaurt și vor căpăta un gust mai plăcut.

Accidente culinare: clătitele se lipesc de tigaie

Există câteva motive pentru care clătitele se lipesc de tigaie și nu se coc uniform:

  • Aluatul de clătite are prea multă apă, ca atare trebuie să mai adaugi un ou și niște făină;
  • Tigaia este rece, deci e bine să pui aluatul la copt după ce tigaia s-a încins bine;
  • Făina este de calitate inferioară și este indicat să mai adaugi un ou și o lingură de smântână sau de unt.

Și dacă ți-am făcut poftă de clătite, iată cea mai gustoasă rețetă de clătite cu șuncă!

sursa foto: 123rf.com