Cum să repari blatul de tort nereușit

Cum să repari blatul de tort nereușit

 

În zilele festive ne place să pregătim câte un tort savuros, cu multă cremă, cu ciocolată sau fructe parfumate. Dar când blatul de tort nu îți iese, este o adevărată catastrofă. Iată cum să repari cele mai frecvente greșeli.

 

Blatul de tort este umflat la mijloc și crăpat

Acest lucru se întâmplă dacă pui mai mult praf de copt decât cere rețeta sau dacă temeperatura din cuptor a fost prea ridicată.

Blatul a crescut și s-a revărsat peste marginea tăvii

Data viitoare, ai grijă să folosești o tavă cu pereții mai înalți sau ai grijă să umpli tava doar trei sferturi, ca blatul să aibă loc să crească. De asemenea, trebuie să ajustezi și temperatura să nu crească prea repede.

Blatul de tort este prea copt și uscat, deși consistența e bună

Această problemă apare doar când tava în care l-ai copt a fost prea mare și stratul de aluat a fost mai subțire decât era necesar.

Tortul este gros și dens ca o turtă

Când blatul arată mai degrabă ca o pâine decât ca un blat de prăjitură, înseamnă că nu ai pus suficient praf de copt sau că nu ai bătut spumă albușurile, care ajută aluatul să devină pufos.

Blatul este subțire și are găuri largi deasupra

Când blatul de tort nu crește suficient și mai are și găuri, înseamnă că nu l-ai pus imediat la copt după ce l-ai preparat sau că nu ai încălzit bine cuptorul înainte.

Mijlocul blatului este moale și cauciucat

Dacă blatul rămâne moale la interior, înseamnă că nu l-ai copt suficient de mult.

Blatul s-a lăsat la mijloc

Este una dintre cele mai frecvente probleme ale începătoarelor și are mai multe motive. Fie ai folosit prea mult praf de copt, fie ai folosit o făină cu agent de afânare în exces, fie ai deschis ușa cuptorului înainte ca blatul să se coacă.

Marginile blatului sunt arse

O astfel de problemă apare când ai folosit prea mult unt ca să ungi tava sau dacă ai uitat blatul în cuptor și l-ai scos când deja începuse să se ardă. Ar mai putea fi de vină și grăsimea folosită pentru prepararea blatului, mai ales dacă nu este unt de calitate.

Dacă vrei să pregătești de Sf. Valentin un tort, alege rețeta noastră de tort de ciocolată.

sursa foto: 123rf.com