Cum recunoști mușcătura de paianjen și cum o tratezi!

cum tratezi mușcătura de paianjen

Cele mai multe specii de paianjen sunt inofensive și se feresc de om. Foarte puțini sunt cei care ciupesc și numai dacă se simt în pericol. Dar există specii și în țara noastră a căror ciupitură este foarte periculoasă. Iată cum să recunoști mușcătura de paianjen și ce ai de făcut.

 

De cele mai multe ori mușcătura de paianjen lasă o mică urmă roșie pe piele, usturime locală și eventual o mică umflătură albă. Este vorba de speciile inofensive, de mici dimensiuni, lipsite de venin.

Trebuie să știi că, din cele 40.000 de specii de paianjeni, doar câteva au colți suficient de puternici și de lungi pentru a străpunge pielea și pentru a-și introduce veninul.

Marea majoritate a speciilor de paianjeni sunt inofensivi. Trebuie doar să cureți cu grijă pânzele lor din casă, din garaj sau de pe lângă casă și să te asiguri că nu au pe unde să se strecoare la tine în apartament.

Mușcătura de paianjen inofensivă

Dacă ai observat că te-a ciupit un paianjen și observi că este una din speciile mici și inofensive, este suficient să dezinfectezi zona și să ții acolo o compresă rece. Durerea de mușcătură fără venin ține doar câteva minute, cel mult o oră.

Ai grijă să nu te scarpini pentru a preveni infectarea ciupiturii. Dacă durerea persistă câteva ore, folosește un analgezic local. Dar de cele mai multe ori nu este cazul, deoarece muscătura de paianjen inofensiv este mult mai puțin dureroasă decât mușcătura de albină, spre exemplu.

Paianjeni periculoși

Călătorim mult, mai ales vara, și este posibil să ajungi în zone unde s-au răspândit deja paianjeni periculoși, a căror înțepătură poate fi fatală. Este vorba de paianjenul pustnic maro și de paianjenul văduva neagră.

paianjenul pustnic maro

Ambii paianjeni sunt originari din zonele calde ale Americii, dar s-au răspândit și în Europa, inclusiv la noi în țară. Cazuri de mușcături de văduvă neagră confirmate au fost înregistrate până acum în sudul țării, în Constanța și Mangalia.

paianjenul văduva neagră

Ambii paianjeni conțin un venin letal. Mușcătura lor provoacă inițial o iritație puternică și dureri care persistă ore întregi. În câteva ore se instalează rigiditatea mușchilor, apar amețeli puternice, greața, voma, dureri mari de stomac și transpirație abundentă.

Dacă nu ajungi de urgență la un spital, veninul acestor mici paianjeni poate fi fatal, mai ales dacă ai o reacție alergică rapidă sau dacă ai probleme de sănătate mai grave.

foto: Shutterstock