Cu greu mai găsești azi lenjerii din bumbac 100% sau numai din fibre naturale. Dacă vezi o astfel de etichetă și un preț prea ieftin, trebuie să fii circumspectă și să verifici materialul.

Dar iată mai întâi câteva informații despre cele mai folosite combinații de fibre.

Bumbacul este adesea combinat cu poliesterul, ca să fie mai rezistent, să nu se șifoneze și să se usuce mai repede.

De asemenea, bumbacul mai poate fi combinat cu elastan, pentru a fii mai rezistent și pentru a împiedica decolorarea și șifonarea.

Foarte întâlnită și de bună calitate este combinația din bumbac și vâscoză. Vâscoza este obținută din fibre lemnoase, tratate chimic pentru a fi topite și transformate apoi în fibre foarte fine. Este moale și durabilă, dar se șifonează ușor. Combinația dintre bumbac și vâscoză este adesea folosită pentru lenjerii, dar se adaugă și elastan sau poliester să se calce mai ușor.

Cum să testezi materialele din fibre naturale

Bumbacul are și el diferite calități, doar că acestea sunt greu de verificat atunci când îl cumperi. Calitatea lui se va vedea în timp. Dacă nu se șifonează, dacă nu se decolorează și dacă nu intră la apă, atunci ai cumpărat o lenjerie de bumbac de calitate. Însă acestea sunt rare.

Cele mai multe lenjerii de pat se produc din combinații de bumbac cu fibre sintetice. Dacă pe etichetă scrie că e 100% bumbac, poți face rapid un test cu foc.

Cere vânzătorului un eșantion din materialul respectiv și fă un test cu bricheta. Firele de bumbac se aprind greu, ard încet și degajă un miros ca de hârtie și frunze arse. Cenușa lor este gri. Dacă lenjeria este doar din fibre sintetice, acestea ard imediat, se răsucesc și se transformă în plastic negru topit și miros a plastic ars.

Lenjeriile de calitate se mai fabrică și din combinații de in și mătase, dar sunt mult mai scumpe, însă își merită fiecare bănuț. O asemenea lenjerie rezistă de trei ori mai mult decât una de bumbac, indiferent cât de des este spălată.

Tipuri de lenjerii din bumbac

Testul focului este cel mai sigur test pentru a verifica dacă ai o lenjerie din fibre naturale sau nu. Dacă ai experiență, îți poți da seama de calitate bumbacului și prin atingere.

Dacă este un material moale, care se strânge delicat în pumn și nu face cute, dacă este plin și are o anumită greutate, atunci este un material care are un procent ridicat de bumbac.

Pentru lenjerii se folosește bumbacul satinat, ușor lucios la suprafață, bumbacul ranforce, cu o densitate a firelor de 145, bumbacul Jacquart, printre cele mai scumpe și rezistente, și bumbacul percale, moale și aerisit, cu o densitate de cel puțin 200 de fire pe cm pătrat.

sursa foto: 123rf.com