Cum prepari siropul de toporași, bun pentru răceli

toporași viola odorata

Toporașii au flori frumoase, dar poate nu știai că au și calități vindecătoare. Florile și frunzele de toporași conțin cantități mari de vitamina C, calciu și magneziu și pot fi folosite în numeroase preparate.

Frunzele și florile de toporași au o acțiune tonică. Ajută în curele de slăbire pentru că stimulează metabolismul. Au acțiune expectorantă, antiinflamatoare, și diuretică. Sunt indicate în răceli, bronșite, infecții urinare. Au efecte bune în tratamentul reumatismului și al unor boli de piele, cum ar fi eczemele.

Salată de toporași

Florile și frunzele de toporași proaspăt culese pot fi adăugate într-o delicioasă salată. Ai grijă să nu culegi toate frunzele de la o plantă. Peste câteva zile vei avea altele noi. Maceratul de flori și frunze de toporași în oțet alb face un ingredient delicios și de o culoare cu totul deosebită pentru sosuri de salată. Se lasă timp de două săptămâni după care se strecoară.

Cum prepari siropul din toporași astfel încât să nu pierzi calitățile vindecătoare

Ingrediente: 4 căni cu flori de toporași, 6 căni cu apă clocotită, 16 căni (aproximativ 4 kg) de zahăr. Preparare: florile se spală și se pun într-o oală smălțuită sau din oțel inoxidabil. Se toarnă peste ele apă clocotită și se acoperă. Se lasă să stea 24 de ore la temperatura camerei. După aceea, strecoară printr-un filtru de cafea și extrage cât mai mult lichid din ele. Pune lichidul într-un vas curat și adaugă pentru fiecare cană de lichid două căni și un sfert de zahăr. Fierbe la bain-marie. Dacă începe să clocotească ia vasul de pe foc și lasă-l cinci minute să se răcească. Pune din nu pe foc și repetă până când zahărul se dizolvă. Se depozitează în sticle sterilizate și încălzite. Se consumă diluat în apă. Se mai poate face ceai dintr-o linguriță de plantă uscată (frunze și flori) lăsată la infuzat timp de 10-15 minute.

Sursa foto: 123rf.com