Cum prepari rejuvelac, băutură probiotică

rejuvelac, băutură probiotică din grâu încolțit

Rejuvelac, băutură probiotică, are un gust dulce-acrișor și este ușor acidulat. Este o sursă de bacterii benefice care ajută la buna funcționare a sistemului digestiv. Ajută și la vindecarea lui, în cazul unor infecții bacteriene, constipație, infestație cu candida. În plus, rejuvelac este ieftin și ușor de preparat.

Poți prepara rejuvelac, băutură probiotică, din grâu, ovăz, secară, orz, mei, hrișcă, orez și alte cereale.

De ce să consumi rejuvelac, băutură probiotică

  • detoxifiere;
  • combate problemele digestive;
  • rejuvelac preparat din grâu poate fi consumat și de cei cu intoleranță la gluten.

Ce conține rejuvelac:

  • 8 vitamine din grupa B
  • vitamina E
  • vitamina K
  • proteine
  • dextrine
  • carbohidrați
  • fosfați
  • zaharuri
  • amilaze
  • enzime care ajută la digestie și ajută la creșterea bacteriilor benefice, printre care lactobacillus bifidus. Aceasta produce acid lactic care protejează sănătatea colonului și promovează curățarea tractului intestinal.

Rețetă de rejuvelac, băutură probiotică

Ingrediente:

  • două căni cu boabe de grâu, ovăz, secară, orz, mei, hrișcă, orez brun sau alte cereale
  • apă filtrată sau de izvor.

Cum prepari rejuvelac, băutură probiotică

  1. Spală bine grâul (sau cerealele pe care le folosești). Aruncă boabele uscate, sparte sau colorate nefiresc. Pune la înmuiat timp de aproximativ 8 ore.
  2. După aceea, scurge de apă, dar nu le usca complet. Clătește boabele de două-trei ori pe zi. Va dura aproximativ două zile până vor încolți cam un cm. Timpul depinde de temperatura camerei, calitatea cerealelor, apa folosită etc.
  3. Pune semințele încolțite într-un vas și acoperă-le cu apă plată sau de izvor. Acoperă vasul cu un tifon. Lasă-l într-un loc întunecat.
  4. După două zile, vei avea prima 'recoltă' de rejuvelac. Strecoară și bea imediat sau păstrează-l la frigider.
  5. Adaugă apă proaspătă peste cerealele încolțite și lasă într-un loc întunecos vasul. După două zile, poți strecura din nou. Poți repeta procesul de câteva ori. De fiecare dată, băutura obținută va avea un gust mai acru. Verifică și mirosul. Dacă grâul sau celelalte cereale folosite și-au schimbat culoarea sau au un miros schimbat, este momentul să le arunci. Vara, timpul de fermentare ar putea să scadă cu o treime.

Sursa foto: 123rf.com