Fie comestibile, fie sălbatice, castanele au un conținut ridicat de substanțe benefice. Poți să organizezi împreună cu cei mici o zi de cules și să îți aduci aminte de copilărie. Recoltarea castanelor sălbatice se face cât se poate de simplu: se culeg de pe jos și, dacă este nevoie, se îndepărtează coaja verde, cu țepi. Atenție, nu le folosi pe cele care provin din copaci cu flori roz, pentru că această varietate este foarte toxică. Acum, se disting de ceilalți copaci din acceași specie prin faptul că fructele nu au teaca țepoasă.

Maceratul de castane, indicat în reumatism

Castanele culese se usucă în încăperi aerisite cu temperatură plăcută, timp de trei săptămâni, după care poți face făină de castane pisându-le cu tot cu coajă în piuă până se mărunțesc suficient. După aceea, se macină în mașina de cafea. În caz de varice sau flebită se fac cataplasme cu patru linguri de făină amestecată cu patru linguri de iaurt. Preparatul se pune pe zona afectată, după care se acoperă cu o folie de nylon și se leagă, fără a strânge. Se lasă timp de una-două ore. Procedeul se repetă zilnic sau o dată la două zile. Pentru reumatism, se poate prepara o soluție, după cum urmează: se zdrobesc 40 de castane proaspăt culese. Se pun într-un borcan peste care se adaugă alcool, astfel încât să le acopere. Se lasă 20 de zile la macerat, după care se strecoară. Se masează cu acest preparat zona afectată de câte ori este nevoie. Are efecte bune și în caz de guturai. În acest caz, se aplică în zona spatelui și a cefei, după care bolnavul stă câteva ore bine învelit la căldură.

Vezi cum faci cele mai bune castane coapte

Sursa foto: EgnaroorangE / flickr.com