Cum prepari apa de gură naturală

Cum prepari apa de gură naturală

Și strămoșii noștri foloseau apă de gură, dar o preparau ei înșiși. Află cum o poți pregăti și tu!

Apă de gură din cenușă și vin

Bătrânii nu aruncau nimic în gospodărie, toate deșeurile își găsea o altă întrebuințare. Primăvara, când se taie vița-de-vie, crengile îndepărtate se lasă să se usuce la soare, apoi se ard. Astfel, se vor transforma într-un leac pentru dinți, preparat după cum urmează: 10 g din cenușa rezultată se adaugă într-un litru de vin curat de țară. Se ține într-o sticlă închisă bine. Cu această apă de gură se clătește bine cavitatea bucală după mese și înainte de culcare. Tratament este indicat în caz de carii, sângerări ale gingiilor, gingivită sau paradontză. Bineînțeles, nu ar trebui nici să neglijezi vizitele la dentist.

Apă de gură pentru respirație proaspătă

O altă rețetă ușor de făcut și ieftină are efect antibacterian și antifungic. Are și calitatea de a da un miros plăcut gurii. Amestecă într-un borcan de sticlă o jumătate de cană de apă filtrată sau distilată, două lingurițe de bicarbonat de sodiu, două picături de ulei esențial de arbore de ceai și două picături de ulei esențial de mentă. Se amestecă înainte de întrebuințare pentru că bicarbonatul de sodiu se sedimentează pe fundul borcanului. Se ia o gură din acest preparat și se face gargară timp de un minut sau două. Nu se înghite. Se poate prepara o cantitate dublă de apă de gură, dar nu mai multă, pentru că dacă stă mult depozitat, uleiurile esențiale își pierd din calități.

Sursa foto: 123rf.com / Stefano Cavoretto