Orele de lumină naturală se reduc aproape la jumătate pe timpul iernii. Ai grijă ca plantele la ghiveci să stea cât mai aproape de ferestre și să nu sufere din cauza lipsei luminii. Altfel, vor crește strâmbe, firave și se vor îmbolnăvi mai ușor.

Plantele care au frunzele de un verde închis, strălucitor, au nevoie de mai multă lumină decât cele care au foliajul de un verde pal sau gălbui. De aceea, plantele iubitoare de lumină au nevoie de ferestre orientate spre răsărit sau spre sud.

Rotește ghivecele o dată la 2 zile

Nu este indicat să muți florile din locul în care s-au obișnuit, dar este bine să rotești ghivecele câte 30 de grade, o dată la 2 zile, astfel încât toate frunzele să capete aceeași cantitate de lumină În acest fel, foliajul se va dezvolta uniform, mai ales în cazul plantelor cu frunzele dispuse în coroană precum violetele africane.

Nu ține plantele la ghiveci la temperaturi ridicate

În sezonul rece, avem tendința de a face prea cald în casă, atmosfera se usucă și plantele au de suferit. Temperaturile ridicate și aerul uscat sau proximitatea unui calorifer încins sunt nocive pentru flori, indiferent de specia lor. O atmosferă ușor mai răcoroasă este întotdeauna binevenită.

Curăță uscăturile și florile ofilite

Ai grijă să îndepărtezi regulat florile ofilite, frunzele uscate sau crenguțele care au început să se usuce. Folosește o foarfecă bine ascuțită, pe care o cureți cu alcool sanitar și taie uscăturile fără să atingi țesutul verde și sănătos, ca să nu provoci o rană mai mare plantei.

Umiditatea, necesară și iarna

Chiar dacă este sezonul în care plantele intră în repaus, majoritatea lor sunt de origine mediteraneeană sau tropicală, astfel că au nevoie de umiditate. Pulverizează din când în când apă pe frunzele orhideelor și ale celorlalte plante exotice și nu uita să le uzi în mod constant, dar cu o cantitate mai redusă de apă. Dacă frunzele încep să se îngălbenească, înseamnă că nu au suficientă umiditate. Și ține minte că citricele au nevoie de sol ușor umezit tot timpul.

Schimbarea ghivecelor

Dacă plantele se află într-o pauză de creștere, acest lucru nu înseamnă că le poți muta în alte vase fără riscuri. Iarna nu se schimbă ghivecele, decât la plantele lemnoase precum ficușii sau trandafirii japonezi. Iar aceștia se pot transplanta in ianuarie în vase mai mari. Celelalte plante pot fi transplantate doar primăvara.

foto: 123rf.com