Fie că iei pâinea din magazin sau o coci acasă, în aceste zile când avem tendința să ne facem provizii trebuie să știi și cum poți păstra pâinea fără să mucegăiască pentru o perioadă mai mare de timp.

Nu mai păstra pâinea proaspătă în plastic, nici dacă o ții la frigider, nici dacă o ții pe masa din bucătărie. Pâinea se învelește în hârtie de împachetat sau în hârtie de copt și apoi se pune într-o pungă curată pentru alimente. Astfel, în hârtie nu mucegăiește prea repede și poate rezista timp de 2 zile la temperatura camerei.

Pâinea proaspătă stă mai bine la frigider

Învelește pâinea într-un șervet curat din bumbac și apoi pune-o într-o pungă din plastic sau din hârtie. Astfel, o poți păstra la frigider în condiții igienice timp de 4 sau chiar 5 zile, fără să își piardă gustul bun.

Șervetul din bumbac absoarbe umezeala și păstrează pâinea suficient de moale pentru a fi plăcută la gust. Pe de altă parte, bumbacul și aerul rece din frigider împiedică apariția mucegaiului

Cum poți păstra pâinea la congelator

Dacă ai nevoie să păstrezi pâinea mai mult timp, câteva săptămâni, o poți ține la congelator. Mai întâi învelește pâinea în folie de aluminiu și apoi în pungă de plastic. Astfel, pâinea îngheață uniform, dar fără să se formeze ace de gheață și se va dezgheța mai ușor când o scoți din congelator.

După decongelare, va fi la fel de bună ca în ziua în care ai cumpărat-o. Nu se întărește și nici nu se umezește. O poți congela integral sau tăiată felii. Dacă vrei să aibă un gust mai bun, după decongelare o poți băga câteva minute în cuptorul încins, să capete miros de pâine proaspătă.

Ce tipuri de pâine rezistă mai bine

Ține cont de faptul că pâinea care are cât mai puțină apă rezistă mai mult timp. De aceea, pâinea cu semințe, pâinea cu fibre și cea cu făină integrală trebuie consumate mai repede, deoarece mucegăiesc mai ușor.

Franzela din comerț care conține coservanți:

  • 5 – 7 zile în cămară;
  • 1 – 2 săptămâni în frigider;
  • 3 luni la congelator.

Pâinea cu maia din comerț (pâinea pe vatră)

  • 7 – 10 zile în cămară;
  • 2 – 3 săptămâni în frigider;
  • 3 – 4 luni în congelator.

Pâinea albă făcută în casă

  • 3 – 7 zile în cămară
  • 1 săptămână la frigider;
  • 2 luni la congelator

Lipie cu făină integrală și ulei de măsline

  • 2 ani la rece, în hârtie de copt și șervet de bumbac.
  • 5 – 10 ani în congelator

Află și cum poți să faci pâine fără drojdie! Este la fel de gustoasă!