Cum pot să fiu mai sigură pe mine și mai organizată?

Cum pot să fiu mai sigură pe mine și mai organizată?

Ceea ce mă macină dintotdeauna este dificultatea cu care execut orice activitate. Adică nesiguranța mea face ca desfășurarea activităților să fie lentă. Nu reușesc să fiu mai organizată, să îmi organizez timpul eficient și, din acest motiv, sunt mereu în criză de timp… Orice planificare a acțiunilor mele nu are sorți de izbândă, intervenind mereu ceva care răstoarnă totul… mă risipesc în activități care apar inopinat și îmi strică planurile… Ce sfaturi îmi puteți da?

Ana Sulugiuc, e-mail

Sfatul psihologului

Dragă doamnă, ceea ce îmi povestiți este un efect al unei slabe stime de sine. Neîncrederea în propria persoană vă face să procrastinați pentru că vă temeți de eșec. În ciuda eforturilor pe care le faceți pentru a fi mai organizată, vă autosabotați de teama unui iminent eșec. Evident că aceste lucruri nu sunt acțiuni conștiente, ci mai degrabă acțiuni dictate de subconștient, acea instanță care conține toate aceste temeri la care fac referire mai sus.

Vă recomand consiliere psihologică, cărți de dezvoltare personală (de ex. una foarte eficientă este „Procrastinarea' de Piers Steel) și răbdare. Învățați să vedeți în fiecare situație care vă dă bătăi de cap o oportunitate și nu o provocare.

O oportunitate de a vă testa limitele! Întotdeauna începeți cu ce e mai greu. După ce veți fi terminat cea mai grea sarcină din „to do list', vă veți simți mult mai încrezătoare și mai motivată pentru celelalte sarcini. Veți reuși!