Este greu să te împaci cu toată lumea. Familiile mari sunt frumoase, dar pot apărea și multe conflicte. Află de la psiholog cum păstrezi armonia în familie.

Cum păstrezi armonia în familie: Câteva reguli simple

Pentru a reuși să te împaci cu cineva cu care te-ai certat și pentru a preveni sau împuțina conflictele viitoare, ar trebui să ținem cont de câteva reguli simple. Acestea te vor ajuta să păstrezi armonia în familie. Vei vedea că vă vor ajuta să trăiți în armonie unii cu ceilalți.

În primul rând, ar trebui să învățăm să înțelegem punctul de vedere al celuilalt. Cele mai multe conflicte nu ar mai exista, dacă am știi ce se află în spatele unor acțiuni sau cuvinte care ne deranjează. Nu-ți imagina că știi despre ce este vorba. Pune întrebări pentru a afla mai multe. Totudată, într-un conflict asumă-ți și partea ta de vină. Chiar dacă este mai mică decât a celuilalt, este imposibil să nu existe.

Citește și: Cum să-ți păstrezi calmul în familie

Cum eviți conflictele la masa de Paști

Ca să păstrezi armonia în familie, este bine să știi să gestionezi conflictele. De exemplu, dacă izbucnește un conflict chiar la masa de Paști, este bine să respiri adânc și să numeri în gând până la 100. Astfel, vei putea să nu spui și tu lucruri pe care să le regreți mai târziu.

În același timp, gândește-te și la cealaltă persoană. Oare este fericită? De ce are dispoziția arțăgoasă? Polemica dintre voi ar putea duce undeva sau este doar un conflict steril? Este benefică în sensul că dacă îi spui în față niște defecte pe care le are, se va corecta? De cele mai multe ori, perspectiva noastră se schimbă în 10 minute. Reacția nu va mai fi complet emoțională și va începe să se închege și componenta rațională.

Citește și: Cum scapi fără conflicte la masa de Paști

Cum păstrezi armonia în familie: Cere ajutorul

”Dacă ești gazdă, ar fi bine să știi ce fel de oameni inviți înainte. Gândește-te și câtă băutură vor servi oaspeții cu această ocazie. Dacă simți că există fricțiuni, este until să intervii cu un zâmbet și cu simțul umorului. În plus, poți schimba oricând locul la masă cu o persoană conflictuală sau poți prelua discuția cu ea pentru a o calma și a o face să se simtă mai bine. Dacă vreunul dintre meseni a ingerat prea mult alcool și vrea să facă scandal, poți să ceri ajutorul celorlalți pentru a detensiona situația. De obicei, știi dinainte pe ce invitați te poți baza în aceste situații, pentru că sunt mai calmi și mai cerebrali. Ai putea vorbi cu ei înaintea petrecerii și să le spui că ar putea fi nevoie de ajutorul lor,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și:

 Sursa foto: 123rf.com