Cum îți pregătești emoțional copilul pentru prima zi de școală

Cum îți pregătești emoțional copilul pentru prima zi de școală

Tranziția de la grădiniță la școală este o schimbare mare nu numai pentru un copil, dar și pentru părinți. Pentru cel mic, înseamnă adaptarea la noul orar, la o nouă învățătoare, un nou anturaj, colegi pe care nu îi cunoaște, materii cu totul necunoscute. Unii copii nu au probleme în a se obișnui rapid cu noul mediu, în timp ce alții, în special copiii mai timizi sau introvertiți, au nevoie de ajutorul părinților pentru a se acomoda mai rapid. 

De aceea, orice părinte trebuie să se asigure că micuțul este pregătit în primul rând din punct de vedere emoțional pentru prima zi de școală, astfel încât să îi fie cât mai ușor să se adapteze. Dacă nu știi însă cum să îl ajuți, iată câteva sfaturi care vă vor face viața mai ușoară în primele zile de școală și pe care le poți pune în aplicare încă de pe acum:

Vizitați împreună școala ori sala de clasă

Unele școli le permit părinților să își aducă copiii în vizită înainte de începerea anului școlar, astfel încât cei mici să se familiarizeze cu clădirea și cu locul în care vor învăța. Dacă școala la care va merge viitorul școlar nu îți permite accesul în interiorul clădirii în timpul vacanței de vară, atunci puteți vizita împreună împrejurimile sau curtea școlii, astfel încât micuțul tău să se simtă mai stăpân pe sine când vor începe orele de curs. 

Cumpărați împreună rechizitele

Pregătirea ghiozdanului este un ritual important pentru orice școlar. În primul an de școală, copilul tău va avea nevoie de multe lucruri: caiete, cărți, stilouri, pixuri, creioane, gumă de șters, penar și, bineînțeles, unul dintre aceste ghiozdane încăpătoare și confortabile, pe care să îl poarte zilnic. De aceea, este important să te asiguri că îi stârnești interesul față de carte încă de dinainte de începerea anului școlar. Mergeți împreună în librării la cumpărături și lasă-l pe el să își aleagă rechizitele. Nu numai că îi vei inocula un sentiment de responsabilitate, dar vei observa și entuziasmul celui mic atunci când va sosi vremea să își organizeze noile instrumente în ghiozdan.

Stai de vorbă cu copilul tău

Pare un lucru atât de ușor de făcut, însă realitatea este că puțini sunt părinții care știu să stea de vorbă cu copilul lor astfel încât cel mic să li se confeseze. Povestește-i despre prima ta zi la școală, despre sentimentele și emoțiile care te-au încercat și asigură-l că este în regulă să fie neliniștit sau emoționat în legătură cu prima sa zi în clasă. Vorbește-i despre cum decurge de obicei o astfel de zi, astfel încât să știe la ce să se aștepte. Aceste lucruri îl vor ajuta să își calmeze emoțiile și să se simtă mai bine pregătit pentru această nouă etapă. 

Stabiliți împreună un ritual zilnic

Nu amâna până în ultima zi să stabilești cum vor decurge lucrurile odată ce începe școala. Cine îl duce pe cel mic la ore, cine îl ia după terminarea programului, dacă va merge sau nu la un after-school, cum și când își va face temele, care va fi programul de joacă, care e cel mai scurt drum spre școală. Astfel, vă va fi mai ușor atât ție, cât și copilului tău să vă acomodați cu ideea că începe primul an de  învățământ. 

Lasă-l să se joace cât mai mult

În vacanțe, copiii trebuie să aibă cât mai mult timp la dispoziție să se joace, să se uite la animații, să iasă afară și să se relaxeze. Chiar dacă îți dorești ca cel mic să se descurce cât mai bine în primul an de școală și să ia calificative bune, nu îl forța să înceapă să învețe încă de dinainte de începerea orelor. Copiii care încep școala știind deja o bună parte din materia care se predă la clasa I se vor plictisi în timpul orelor, vor avea senzația că nu învață nimic nou și nu vor înțelege de ce colegii lor sunt în urmă. Lasă-i suficientă libertate pentru a se bucura de ultimele zile de vacanță și nu îl presa să citească, să își exerseze caligrafia sau să răsfoiască manualele încă de pe acum. Permite-i să descopere singur aceste lucruri la începutul anului școlar. 

Sursa foto: Pixabay from Pexels

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu officedirect.ro