Cum îl faci să-i placă școala. Sfatul psihologului

Cum îl faci să-i placă școala. Provocare pentru părinți

Prima zi de școală este un moment foarte important, atât pentru părinți, cât mai ales pentru copiii acestora. Există copii care sunt încăntați să meargă la școală, dar alții nu vor cu niciun chip. Află cum îl faci să-i placă școala.

Este mai greu pentru un copil să-i placă școala, mai ales atunci când face tranziția de la gradiniță la școală. La grădiniță se pune accentul mai mult pe distracție, pe când la școală apar reguli noi, neștiute până atunci de unii elevi. Acest moment unic în viața lor poate fi copleșitor și stresant. Unii copii sunt foarte încântați de ideea de colegi noi, litere, cifre, dar în același timp, alți copii devin speriați de perspectiva temelor sau a noilor colegi. Citește despre cum îl faci să-i placă școala.

Citește și: Cum îți pregătești emoțional copilul pentru prima zi de școală

Cum îl faci să-i placă școala. Provocare pentru părinți

Potrivit psihologului Lenke Iuhoș, conceptul de școală s-a modificat odată cu timpul, iar adevărata schimbare s-a petrecut după Revoluția Industrială, când oamenii erau pregătiți să fie unelte' (să deprindă automatisme), și mai puțin să gândească liber, să aibă idei revoluționare. Această nouă paradigmă se păstrează și în ziua de azi, când elevul este copleșit de numărul foarte mare de informații încă din prima zi de școală, iar acest lucru îi poate schimba brutal percepția despre lume și viață.

Citește și: Prima zi de școală. Ce rechizite școlare sunt necesare pentru clasa I

Cum îl faci să-i placă școala. Prima lecție: cea a omeniei

Lenke Iuhoş, Psiholog, lenkepsiho@yahoo.roȘcolile din România ar trebui să promoveze sisteme de valori pro-sociale și să construiască adevărate caractere, dar din păcate, în sistemul actual de învățământ încă mai funcționează educația punitivă, în care elevul este pedepsit pentru ceea ce nu știe, nu valorificat pentru ceea ce știe. Din nefericire, unii profesori încă mai punctează – și o fac mult prea ușor – un scurt moment de neatenție sau de necunoaștere, și etichetează acel moment ca fiind nivelul general de cunoaștere al elevului. Atât în școală, cât și în viață, oamenii au momente mai bune sau mai rele, sunt mai încrezători sau mai emoționați, mai fericiți sau mai triști, iar societatea sau profesorii ar trebui să recompenseze mai des momentele bune, deoarece în cazul educației vorbim de continuitate. Consider că prima și cea mai importantă lecție, pe care trebuie să o învețe un elev, este lecția omeniei: încurajați să fie respectuoși, iubitori, empatici, să aibă o gândire critică, să nu se teamă să își exprime liber gândurile și sentimentele, iar pe acest fundament sănătos să se construiască educația lui cognitivă', explică psihologul Lenke Iuhoș.

Citește și: Soțul nu se preocupă deloc de copil. Cum îl faci să se implice

'Să venim cu drag la școală!', program european care promovează un stil prietenos de educație

Nu doar tu te întrebi cum îl faci să-i placă școala. Autoritățile europene și-au pus și ele această întrebare și au venit cu o soluție. Uniunea Europeană a lansat sloganul Să venim cu drag la școală', încercând să încurajeze sistemele educaționale europene să adopte un stil prietenos de educație, în schimbul unuia înfricoșător și traumatizant pentru elevi. Un elev încurajat, lăudat, apreciat – chiar dacă are și părți negative – va veni cu drag la școala și va dori să își schimbe comportamentele negative. El se va simți apreciat, iubit, respectat, iar acest lucru se numește motivație. Elevii au nevoie să se simtă în largul lor la școală, să nu le fie frică să pună întrebări dacă nu știu și să răspundă liber, fără teama de a fi certați sau pedepsiți de profesori dacă nu au răspuns corect', conchide psihologul Lenke Iuhoș.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com