Cum identifici adevăratele produse organice

Credit foto: Shutterstock

Cea mai bună modalitate prin care poți evita până la 90% dintre factorii alimentari care perturbă sistemul endocrin este să consumi mâncare de calitate, preferabil produse organice.

 

Termenul 'organic' este atribuit metodelor de cultivare a plantelor și de creștere a animalelor fără pesticide sau alte substanțe chimice. Permițând proceselor naturale și biodiversității să îmbogățească solul, în defavoarea chimicalelor sintetice sau a semințelor modificate genetic pentru a proteja culturile de paraziți, putem beneficia pe termen lung de alimente mai nutritive și de un mediu înconjurător sănătos.

Avantaje principale

Între atuurile majore ale mâncării organice se numără faptul că aceste alimente sunt mai bune la gust, mai hrănitoare și te ajută să eviți pesticidele și alte substanțe chimice dăunătoare organismului.

Pot preveni rezistența la antibiotice

Consumul produselor organice poate evita rezistența organismului la antibiotice. 'Folosirea masivă a antibioticelor în industria de prelucrare a cărnii și a produselor lactate duce la rezistență la antibiotice pe scară largă', este menționat în cartea 'Fii stăpânul metabolismului tău', semnată de Jillian Michaels, expert în fitness din SUA, celebră între vedetele de la Hollywood, și specialistă în domeniul sănătății.

Am cerut și părerea a doi specialiști români

Dr. Șerban Damian explică: 'Utilizarea antibioticelor în industria alimentară este interzisă, în afara situaţiilor în care se impune administrarea acestor medicamente. Atunci când alegem alimente organice avem certitudinea că acestea nu au fost contaminate cu antibiotice sau alte substanţe. Principala problemă cu existenţa antibioticelor în alimentaţie este legată de dezvoltarea rezistenţei la aceste medicamente, iar atunci când avem cu adevărat nevoie de ele nu vor mai fi eficiente pentru că bacteriile îşi pierd sensibilitatea la acţiunea lor.'

Doctorul Gabriela Man declară la rândul său: 'Legea interzice sacrificarea animalelor la mai puțin de două săptămâni după ce au fost tratate cu antibiotice pentru ca substanțele să fie eliminate. Din păcate nu toți crescătorii respectă această regulă. Iar cifrele la nivel european sunt îngrijorătoare: 25.000 de oameni mor anual din cauza infecțiilor cauzate de bacterii rezistente la antibiotice. La nivel european, România se află în topul țărilor unde și consumatorii, dar și animalele și păsările crescute în ferme au dezvoltat rezistență la antibiotice (ex. tetraciclină, gentamicină și mai ales ampicilină). Sunt total de acord cu faptul că produsele de origine animală certificate bio sunt mai sănătoase și previn acest aspect, al îmbolnăvirilor prin apariția rezistenței la antibiotic.'

Alege produsele organice adevărate

Dr. Gabriela Man recomandă:

  • Produsele pe care se precizează 100% natural' nu sunt neapărat produse bio. Se face o confuzie majoră în acest sens. Poate să însemne doar faptul că acel produs nu conține aditivi sintetici, însă nu este obligatoriu să fie din ingrediente de origine bio.
  • În ceea ce privește carnea, ouăle și produsele lactate: o variantă foarte bună este să cumpărați de la țărani veniți la piață. Sau poate aveți în imprejurimile orașului surse care cresc animale în gospodărie și puteți cumpăra direct de la ei. În plus, au apărut și în România crescători care vând produse animale cu certificare bio. Căutați informații și veți găsi surse de unde puteți achiziționa fără să vă îndoiți de calitatea mărfurilor.
  • Precizarile sunt valabile și pentru sortimentele de conserve și mezeluri. Un produs certificat bio nu va fi preparat doar din ingrediente atestate că sunt organice, dar nici nu se vor utiliza la fabricarea lui aditivi sintetici folosiți în marea industrie alimentară.
  • Deși nu sunt implicate în apariția rezistenței la antibiotice (în acest aspect sunt incriminate doar produsele de origine animală), referitor la legume și fructe, este de evitat cumpărarea din supermarketuri.
  • Este ilegal sa se folosească precizări de tip produs certificat bio' dacă nu au atestări oferite de organisme de control.
  • Recomandabil este să cumpărați legume și fructe de la piață, direct de la țărani. Alegeți-le pe cele care au și defecte, au pete, nu sunt crescute excesiv. Acestea sunt, în mod obișnuit, legume și fructe crescute natural, cu îngrășământ natural, fără să fi fost folosite stimulatori de creștere și pesticide în cultivare.

Doctorul Șerban Damian (nutriționist sportiv, acreditat CIO, Centrul Superfit) conchide: 'Produsele alimentare organice sunt etichetate într-un mod distinct şi de obicei se găsesc în magazine specializate sau în raioane destinate acestora. Prezenţa etichetei înseamnă că ele au trecut printr-un lanţ de controale şi au primit acreditarea de organic.'

Dr. Serban Damian poza nou mic

dr. Șerban Damian

Produsele bio ajută la menținerea stării optime de sănătate

'Ar fi esențial ca majoritatea alimentelor să fie cât mai natural crescute și cultivate, să nu conțină urme de pesticide și antibiotice. În plus, cei care consumă produse bio pot confirma: este o diferență uriașă de gust între un produs crescut artificial și un produs bio. Cel din urmă este mult mai aromat și mai savuros. E adevărat, sunt mai scumpe, însă veți economisi banii pe care i-ați cheltui pe repararea sănătății.' (dr. Gabriela Man, specialist în siguranța alimentului și sănătatea populației, SlabestiMancand.ro)

nutritionist Gabriela_Man

dr. Gabriela Man

Credit foto: Shutterstock