Cum folosești lămâia în bucate

Cum folosești lămâia în bucate

Acrișoară și aromată, lămâia dă parfum mâncărurilor și prăjiturilor și sporește aroma condimentelor tale preferate. O poți folosi la multe preparate, fie ele dulci sau sărate, și este ingredientul secret pentru rețetele cu adevărat delicioase. 

Sucul de lămâie sporește maioneza și o albește, acrește ciorbele și sosurile prea grele, îmbunătățește orice salată și face aluaturile pufoase. Coaja de lămâie este apreciată în patiserie și este folosită la prepararea blaturilor, dar și la cremele fierte, ușoare. Iar, dacă vrei să folosești cât mai puțină sare în mâncare, adaugă un pic mai multă lămâie și gustul va fi la fel de bun. Trebuie să știi că lămâile rotunde și mari au coaja groasă, bună de ras la prăjituri, în schimb lămâile lunguiețe și subțiri au mai multă zeamă și sunt bune pentru sucuri, salate și sosuri.

Care este mai bună: lămâia sau limeta?

32144188_m

Spre deosebire de lămâia ovală și galbenă, limeta este verde și rotundă, dar este mai bogată în suc și are un gust acrișor-dulceag. Limeta este mai aromată și este folosită adesea la băuturi și limonade. În Asia și America latină, este un condiment deosebit de apreciat pentru coaja ei cu parfum floral și gust amărui. Pe măsură ce se coace, limeta devine galbenă, dar își pierde aroma și gustul acrișor, așa că trebuie consumată cât este fragedă și verde.

Metode de conservare

Ține cont de faptul că lămâile nu se mai coc după ce sunt culese. Dacă le ții la rece, în întuneric, într-un spațiu uscat, lămâile pot rezista până la șase săptămâni. Zeama de lămâie poate fi păstrată și ea aproximativ două, trei săptămâni în frigider, în recipiente de sticlă. Coaja, rasă și amestecată cu zahăr, trebuie păstrată într-un borcan ermetic închis, într-un spațiu rece și întunecos.

sursa foto: 123rf.com