Cum arată un scaun normal la bebeluș

Cum arată un scaun normal la bebeluș

Câte scaune ar trebui să aibă bebelușul pe zi și cum ar trebui să arate? Cum ar trebui să arate? Cei mai mulți proaspeți părinți nu știu la ce să se aștepte și ar putea crede că este ceva în neregulă când totul e bine sau nu se îngrijorează deloc atunci când ar trebui să meargă direct la doctor. Află tot ce trebuie să știi despre acest subiect!

Frecvența scaunului

Nu există neapărat o frecvență standard. Unii bebeluși au scaun după fiecare masă, iar alții doar de două ori pe săptămână. Este important ca scaunul să fie rezonabil de moale. Dacă este tare și uscat, copilul poate suferi de constipație și are nevoie de tratament. Nou-născuții hrăniți la sân au, de obicei, câte un scaun după fiecare masă (în medie, de la șase până la 10 ori pe zi). După trei până la șase săptămâni frecvența scade. Dar nici dacă rămâne acceași nu ar trebui să te îngrijorezi, ci doar dacă scaunul își schimbă culoarea, consistența sau bebelușul arată că nu se simte bine. Atunci ar trebui să suni medicul.

Primul scaun (negru-verzui / verde închis)

Primele scaune din viața copilului au culoarea verde închis și este foarte lipicios. Se numește meconiu și conține fluid amniotic, mucus, celule epiteliale și alte materii pe care le-a înghițit pe când era în burtică. Interesant este că nu miroase. Dacă nu are scaun în primele 48 de ore de viață trebuie să anunți de urgență medicul.

Zilele doi-patru (verde kaki)

În zilele doi-patru ale nou-născutului, scaunul capătă o culoare mai deschisă – verde kaki – și este mai puțin lipicios. Acesta este scaunul de tranziție și este un semn că începe să digere laptele și tractului lui intestinal este sănătos.

Dacă e hrănit la sân (galben, galben-verzui)

Dacă este hrănit exclusiv la sân, scaunul va fi galben sau ușor verzui cu o consistență cremoasă sau ca un terci. Ar putea fi destul de moale încât să te gândești că are diaree. Mirosul nu este prea rău. Ar putea avea și alte nuanțe, în funcție de ceea ce a mâncat mama. Dacă bebelușul nu are și alte simptome, nu sunt motive de îngijorare.

Dacă e hrănit cu lapte praf (nuanțe de maro)

Bebelușii hrăniți cu lapte praf au scaun de consistența untului de arahide și poate avea mai multe nuanțe de maro: maro deschis, galben-maro sau maro-verzui. Are un miros mai intens decât al bebelușilor hrăniți la sân.

Sursa foto: 123rf.com