Consilierii în relații de cuplu te sfătuiesc să nu propui (sau accepți) mutarea împreună într-un moment în care relația scârțâie, sperând că asta va rezolva problemele. Dacă intuiția îți spune că nu este momentul potrivit, cel mai probabil așa și este. Specialiștii atrag atenția că au întâlnit multe cazuri în care, după ce un cuplu se desparte la finalul a 3, 10 sau chiar 20 de ani împreună, unul dintre parteneri spune că a simțit că există probleme încă de la primele întâlniri și, cu toate acestea, a continuat să înainteze în relație.

 

Dacă nu te afli într-o astfel de situație și ați luat deja decizia să vă împărțiți traiul zilnic, la bine și la greu, nici acum lucrurile nu sunt chiar simple: trebuie să vă împărțiți, de la bun început, și rolurile (stabiliți ce sarcini revin fiecăruia, în casă) și să renunțați la unele “idei fixe”, cum ar fi că sâmbăta este, obligatoriu, zi de curățenie. Statisticile arată că mai mult de jumătate dintre cuplurile care se mută împreună nu discută deloc înainte ce schimbări ar putea să aducă acest pas.

 

Discutăm acum: ce se schimbă după ce vă mutați împreună, față de cum este viața voastră în acest moment? Iată cum ar putea arăta lucrurile pentru tine:

 

  1. Înainte: vii și pleci când vrei de acasă. După: anunți dacă întârzii sau dacă ai făcut planuri pentru o ieșire cu fetele sau cu colegii, mai ales dacă acest lucru încurcă planurile stabilite anterior cu partenerul.

 

  1. Înainte: primești vizitele prietenilor oricând vrei. După: trebuie să respecți timpul partenerului. Dacă celălalt te anunță că are o zi plină sau că vrea să rezerve seara pentru diferite activități, ultimul lucru pe care și-l dorește este să fie întâmpinat de musafiri când intră obosit pe ușă.

 

  1. Înainte: îți vezi în voie de obiceiurile tale. După: află care sunt tabieturile care îl deranjează pe partener. Ar putea fi vorba despre fumat, de exemplu, însă o soluție precum IQOS, noul dispozitiv care doar încălzește tutunul, nu îl arde, și face astfel uitate fumul, scrumul și mirosul neplăcut, poate fi acceptată de amândoi.

 

  1. Înainte: vă tot faceți unul altuia surprize romantice. După: cea mai bună surpriză este când te anunță că a spălat vasele în locul tău.

 

  1. Înainte: hainele sunt ordonate perfect pe raft. După: găsești șosete în toată casa. În mod surpinzător, lucrurile stau uneori pe dos: raftul lui este mai ordonat decât al tău.

 

  1. Înainte: petreci ore în șir în baie, aranjându-te pentru întâlnire. După: îl aștepți acasă în pijamale. Ce-i drept, unele modele pot înlocui cu succes rochia de seară.

 

  1. Înainte: vă trimiteți unul altuia scrisori de dragoste și mesaje cu subînțeles pe WhatsApp. După: vă trimiteți unul altuia lista de cumpărături și facturile.

 

  1. Înainte: ieșiți la cină o dată pe săptămână sau chiar mai rar. După: ieșiți în oraș mult mai des, pentru că acum aveți două venituri. Aceeași situație este valabilă și în cazul călătoriilor și escapadelor la final de săptămână.

 

Tu cum privești mutatul împreună: care sunt avantajele și dezavantajele?

 

Sursa foto: Josh Willink, Pexels