Cum alegi cele mai bune fructe și legume

Cum alegi cele mai bune fructe și legume

Cum alegi cele mai bune fructe și legume a devenit în zilele noastre un lucru dificil de realizat în condițiile în care se folosesc fertilizatori și chimicale. Ele pot arăta bine, dar gustul să fie exact opus. Cum le selectezi.

Cu toți fertilizatorii și chimicalele folosite ca legumele și fructele să crească mari și frumoase ne revine o sarcină dificilă de a alege un produs bun și sănătos.

Unele dintre acestea pot avea un aspect minunat și atrăgător de-ți lasă apă-n gură, dar un gust oribil.

Totuși, cum trebuie să consumăm fructe și legume zilnic ne revine sarcina de a alege isteț ce este mai bun pentru organism.

Cum alegi cele mai bune fructe și legume – la ce trebuie să fii atentă

Caisele – culoare uniformă, fără lovituri. Suprafața caisei trebuie să fie uscată si să nu se deformeze la apăsarea cu degetul.

Avocado – culoarea trebuie să fie verde închis, coajă tare, curată, fără semne și lovituri.

Cel copt este moale, dar să nu se distrugă la atingere. Mai bine îl lași să se coacă acasă, la temperatura camerei, câteva zile.

Vinetele – trebuie să fie strălucitoare, culoare uniformp purpuriu închis.

Nu trebuie să aibă lovituri sau alte semne. Codița trebuie să fie verde.

Cele mai bune sunt de mărime medie, relațiv grele, netede.

Pepenele rosu – codița trebuie să fie uscată și ușor gălbuie. Forma bine definită.

Alege-i pe cei de dimensiuni medii, fermi, care sună a gol atunci când îi lovești ușor cu degetul.

Ananasul – dacă are și frunze ele trebuie să fie ferme și verzi. Culoarea are tonuri de galben pe fiecare segment.

Alege-l pe cel greoi, ușor elastic care are un miros dulceag.

De evitat sunt cei roșiatici.

Pepenele galben – cei buni sunt fermi, greoi, cu aromă subtilă, parfumați.

Cei copți și buni sună înfundat când îi lovești cu degetul.

Rodia – trebuie să fie de un roșu strălucitor, cu tentă orange. Coaja nu prea uscată și să nu prezinte semne.

Rodia bună este fermă la atingere și nu are miros.

Cartofii – dacă i-am putea alege de pe tarabă, cei mai buni de cumpărat nu ar trebui să aibă semne de niciun fel.

Mai greu de realizat acest lucru la piață, unde nu poți alege marfa chiar după bunul plac, la toți vânzătorii.

Cum alegi cele mai bune fructe și legume – nu au zgârieturi sau lovituri

Dovleceii – culoare uniformă, coajă netedă, fără semne.

Alege-i pe cei care nu sunt mai mari de 15-20 cm lungime.

Lămâile/Lime – coaja este sănătoasă, fără cavități, semne și lovituri. Culoarea trebuie să fie uniformă.

Fructul ar trebui să fie nici prea dur, dar nici prea moale. Undeva la mijloc.

Cele mai grele sunt mai zemoase.

Nectarinele – culoarea trebuie să fie de un galben aprins și roșiatice.

De evitat ar fi cele care arată ca scoase din reviste sau de culoare prea închisă.

Nectarina coaptă ar trebui să aibă niște linii/vinișoare galbene sau roșii. Asta înseamnă că nu au fost tratate cu nitrați.

Dovleacul – suprafața ar trebui să fie fermă, culoarea uniformă, fără zgârieturi, semne sau lovituri.

Alege-l pe cel de dimensiuni medii sau mai mici. Codița trebuie să fie uscată.

Merele – trebuie să aibă un aspect natural, fără zgârieturi sau alte semne, pete, etc.

Merele bune sunt de mărime medie. Dacă mărul are coaja uleioasă a fost tratat cu chimicale.

Usturoiul – nu trebuie să fie încolțit sau să aibă pete, etc.

Căpățâna de usturoi nu ar trebui să aibă prea multe straturi de coajă, acest lucru însemnând că nu s-a copt îndeajuns de bine.

Sursa foto