Cum ajuți un elev să citească mai mult!

Cum ajuți un elev să citească mai mult!

Băiețelul meu a intrat acum în clasa a IV-a. Va avea și mai mult de învățat și mai mult de citit anul acesta și la acest capitol avem probleme. Nu a vrut deloc să citească singur în vacanța de vară. Citea numai cu mine. Cum să îl determin să citească și singur cărțile recomandate și chiar mai mult, pentru că are cărți de aventuri pentru vârsta lui care sunt foarte frumoase!

Claudia Botea, Mizil

Sfatul psihologului

Dragă doamnă, întâi de toate e important să nu-l presați. Pentru că îi veți activa rezistențe. Explicați-i clar ce așteptări aveți de la el și faceți un calendar în care să vă notați câte pagini a citit în fiecare zi. Când depășește numărul de pagini, desenați-i pe calendar o față zâmbitoare ca să se simtă gratulat.

Alegeți lecturi care să îi placă (de ex. fiica mea a citit în clasa a 2-a toate cărțile scrise de Ronald Dahl. A început cu 'Charlie și fabrica de ciocolată' și apoi le-a citit pe toate). Când se mai împotmolește, ajutați-l și citiți împreună un capitol sau două pentru a desțeleni firul epic și a-l captiva din nou.

Când merge la zilele de naștere ale colegilor, alegeți împreună cărți în dar, și cumpărați-i și lui un exemplar (se va simți și el sărbătorit și va fi curios să o citească înaintea colegului). Străduiți-vă să îi fiți exemplu: citiți și dvs. cât puteți de mult! Cereți ajutorul învățătoarei, să organizeze mici competiții de lectură în care să implice copiii și să-i recompenseze periodic fie cu o poză (gen cititorul lunii) fie cu o diplomă. Procedați cu răbdare și va fi bine!