Cum ajuți petuniile să înflorească toată vara

Cum ajuți petuniile să înflorească toată vara

Tufele de petunii, bogat ramificate și pline de flori, sunt o încântare când le iei de la florărie. Dar în câteva săptămâni, mai rămâi cu câteva ramuri și câteva flori anemice și lipsite de strălucire, dacă nu știi cum să le îngrijești. Noi îți oferim cele mai importante secrete ale acestor flori extraordinare.

 

Fie că le găzduiești pe balcon, în ghivece suspendate, fie că le cultivi în grădină, petuniile sunt flori rezistente la diferite condiții de trai și vor înflori abundent toată vara, dacă respecți câteva reguli minime de îngrijire.

1. Soarele și lumina abundentă sunt esențiale

Petuniile iubesc soarele și căldura și nu se vor dezvolta armonios dacă sunt ținute la umbră. Găsește un loc unde să primească soare cel puțin 4 ore dimineața. Doar la prânz, în zilele toride de vară, pot fi ferite de căldura soarelui, să nu se ofilească. Petuniile curgătoare trebuie să stea în plin soare pentru a crește simetric, de o parte și de alta a ghiveciului.

2. Petuniile au nevoie de apă des

Aceste flori sunt mari iubitoare de apă, de aceea trebuie udate imediat ce se usucă pământul de la suprafața ghiveciului. Nu le lăsa să sufere de sete, pentru că își vor încetini dezvoltarea. Vara, petuniile trebuie udate în fiecare seară, să fie strălucitoare dimineața, fie că sunt în ghivece sau în curte.

3. Fertilizatorii asigură înflorirea abundentă

49796866_m

Chiar dacă petuniile tale se bucură de pământ hrănitor și bogat în turbă, ele au nevoie de fertilizatori pentru a susține zecile de flori care răsar la fiecare tufă. Fertilizatorii cei mai potriviți sunt cei solubili în apă și se aplică o dată la 2 săptămâni, conform instrucțiunilor de pe pachet. Alege un fertilizator echilibrat, cu raportul N-P-K de 8-8-8 sau 10-10-10 sau fertilizator pentru roșii, care este excelent pentru petunii.

4. Compost și îngrășăminte organice

Înainte de a planta petuniile în grădină, pregătește pământul și mărunțește-l foarte bine, apoi amestecă compost bine afânat sau gunoi de grajd uscat și tocat mărunt cu sapa. Petuniile nu suportă pământul argilos sau nisipos, astfel că este nevoie de un adaos de îngrășăminte naturale.

5. Ciupește ramurile și curăță florile uscate

Este foarte important să ciupești ramurile care au tendința să crească prea lungi și să strice armonia tufei. Ele vor dezvolta muguri laterali și mai multe flori în câteva zile. De asemenea, nu uita să cureți toate florile uscate înainte de a face semințe. Dacă planta este lăsată să își concentreze energia în semințe, va produce mult mai puține flori.

sursa foto: 123rf.com