Cum să-ți ajuți copilul să fie fericit la școală

Cum să-ți ajuți copilul să fie fericit la școală. Copii fericiți într-o sală de clasă

Cu toții am mers la școală. Unii au ieșit mai șifonați ca alții. Unii au reușit să se descurce mai bine decât alții cu orarul, cu materiile plicticoase, cu temele pentru acasă, cu lipsa timpului liber și al distracțiilor de care aveau parte până atunci. Acum, când ești părinte, află cum să-ți ajuți copilul să fie fericit la școală.

Poate te gândești că nu este important să-ți ajuți copilul să fie fericit la școală. Mulți părinți pun accent doar pe note și pe reușita profesională. În opinia psihoterapeutului Eugen Popa, dincolo de notele foarte bune sau mai puțin bune pe care le ia un copil la școală, cel mai important aspect din viața unui școlar este gradul de fericire. Dacă apăsăm prea mult pedala de accelerație și ne sufocăm copiii cu prea multe teme sau activități extrașcolare, riscăm să cădem de cealaltă parte a baricadei și să creștem copii nefericiți, fără poftă de viață, fără dorința de a se dezvolta. Indicatorul cel mai important , care ne măsoară cât de bine ne creștem copiii, rămâne până la urmă gradul de fericire', explică specialistul.

Mai mult decât atât, Eugen Popa consideră că există 7 reguli de bază pe care ar putea să le aplice părinții astfel încât copiii lor să fie fericiți atât la școală, cât și acasă:

Cum să-ți ajuți copilul să fie fericit la școală: folosește joaca

Copiii învață cel mai rapid și mai ușor prin joacă. Joaca este cel mai simplu mod de a învăța și unul prin care copilul tău devine de neoprit. Dacă vrei să ai un copil fericit și sănătos, petrece timp cu el jucându-vă. Fă din învățare un joc și atunci i-ai ușurat 16 ani din viață', explică hipnoterapeutul Eugen Popa.

Citește și: De ce plânge copilul? Iată câteva cauze posibile

Cum să-ți ajuți copilul să fie fericit la școală: Fii un Exemplu

Copilul face ceea ce vede la alții din jurul său. Desigur, cel mai adesea îi vede pe părinți, modul lor de acțiune și manifestare. Dacă TU, părintele, tot amâni și lași pe poimâine ce poți face mâine, ghici ce va face copilul tău când va veni vorba de sculat dimineața sau de făcut temele?!', spună Eugen Popa.

Citește și: Ai un copil dependent de Facebook? Iată cum îl ajuți!

Cum să-ți ajuți copilul să fie fericit la școală: Greșește des!

Cu cât încerci mai mult să fii „perfect' cu atât mai multe garduri și lacăte pui în jurul dezvoltării libere a copilului tău. În caz că nu știai acest lucru, cei mai mulți copii care doresc să aibă note bune la școală fac asta pentru a-i mulțumi pe părinți și a-i face mândri de ei și nu pentru că ei, copii, au o năzuință incontrolabilă în această direcție. Cu cât îl împingi pe copil să fie perfect, să aibă „note bune' și să fie „cuminte' cu atât mai mult cresc șansele să devină obsesiv-Compulsiv, ceea ce este o reală problemă', este de părere Eugen Popa.

Cum să-ți ajuți copilul să fie fericit la școală: Asigură-ți copilul că ești mereu alături de el

Poți face asta foarte simplu, dă-i o poză cu tine sau un obiect de-al tău pe care să îl poarte câtă vreme e la școală. Acest lucru îl ajută enorm de mult și îl protejează împotriva unor posibile dificultăți și chiar stări emoționale intense', explică specialistul.

Citește și: Care este secretul unei familii sănătoase și fericite

Cum să-ți ajuți copilul să fie fericit la școală: Ajută-ți copilul să gândească liber

Copiii nu cunosc prea multe reguli în momentul în care încep școala. De fapt, este foarte important să înțelegem că lumea este compusă din două categorii de oameni: cei care se conformează și fac posibilă existența societății, și cei care rup granițele, nonconformiștii, cei care împing societatea mai departe. Aceștia din urmă sunt cei care produc cele mai mari realizări. Este foarte important să ajutăm copii atât să fie un spirit cât mai liber dar, în același timp și să discearnă între ce te ajută să crești și ce este doar o modă de moment', afirmă Eugen Popa.

Cum să-ți ajuți copilul să fie fericit la școală: Oferă suport emoțional!

Copilul are nevoie de asta mai ales în perioada de început a școlii! Deși la prima vedere toată chestia asta cu școala poate părea numai lapte și miere, ea poate afecta profund întregul sistem imunitar emoțional al copilului. Pentru a preveni acest lucru, dar și pentru a-i asigura copilului o viață sănătoasă și fericită, comunică cu el pe toate planurile, atât conștient cât și inconștient.

Cum să-ți ajuți copilul să fie fericit la școală: Ajută-l să-și 'panseze' rănile

Pentru mulți copii școala este un fel de pădure întunecată, plină de monștrii și balauri, de la colegii de clasă, până la profesori și personalul școlar. De multe ori copii sunt răniți emoțional fără ca măcar să realizeze acest lucru. Aceste răni rămân în adâncul sufletului și de multe ori afectează tot restul vieții. Pentru a evita aceste deznodământ nefericit, poți să îți ajuți copilul, dar și copilul interior, să comunici cu el, să îi oferi tot ce are nevoie, tot ce îi trebuie. Vorba aceea, „vorba dulce mult aduce'.', conchide declară Eugen Popa.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com