Cu ce se curăță mai ușor petele de vopsea de păr

Cu ce se curăță mai ușor petele de vopsea de păr

Multe femei preferă să își vopsească părul acasă, dar oricât de atente ar fi se poate întâmpla ca petele de vopsea de păr să ajungă pe chiuveta din baie, pe gresie, pe covor sau pe cada din acril. Iată cum să le cureți mai ușor de pe diverse suprafețe.

 

Ai grijă să folosești mereu mănuși când aplici vopseaua de păr și poate nu ar fi rău să îmbraci chiuveta din baie cu folie de aluminiu, să nu o pătezi când te vopsești. Dar, dacă tot nu scapi de petele de vopsea, iată și soluțiile împotriva lor.

Cum cureți petele de vopsea de păr de pe piele

Soluția cea mai delicată să scapi de petele de vopsea de pe ceafă, de pe urechi sau de pe față este pasta de dinți. Imediat după ce te-ai vopsit, aplică pastă de dinți pe petele proaspete și freacă ușor cu o batistă sau cu un burețel pentru machiaj.

O altă soluție este să faci o pastă din bicarbonat de sodiu și apă, de consistența unei creme dense, și să freci bine folosind o batistă. Pentru petele persistente, cu pigmenți negri sau violeți, folosește mai întâi șampon, apoi bicarbonat de sodiu.

Multe pete sunt greu de eliminat, de aceea este mult mai bine să te dai cu cremă pe față și pe ceafă înainte de a te vopsi singură, deoarece crema împiedica vopseaua să intre în piele.

Petele de vopsea pe prosoape și haine

Dacă au căzut picături din vopseaua de păr pe prosop sau pe tricou, pulverizează imediat fixativ. Acesta împiedică vopseaua să pătrundă în țesătură și să se fixeze. Apoi verifică dacă materialul pătat poate fi tratat cu înălbitor.

În acest caz, pune într-un lighean apă rece și clor sau înălbitor și lasă hainele la înmuiat, conform instrucțiunilor de pe etichetă. După ce trece timpul indicat pe etichetă, clătește bine haina cu apă rece și abia apoi spal-o cu detergent obișnuit.

Este important să clătești de câteva ori hainele după ce au stat în clor, deoarece înălbitorul atacă fibrele și deteriorează materialul dacă nu este bine spălat.

Amoniacul, de ajutor împotriva petelor de vopsea

În cazul în care nu poți folosi înălbitor, amestecă 1 litru de apă rece cu o ceașcă de amoniac și pune la înmuiat în această soluție doar partea pătată a hainelor. În cazul în care petele sunt pe covor sau pe tapiserie, folosește un burete să ștergi petele în profunzime.

Nu uita să porți mănuși de protecție, să îți protejezi pielea de iritații sau arsuri. După ce petele de vopsea dispar, clătește bine cu apă rece și spală hainele în mod obișnuit.

ATENȚIE!

Nu combina înălbitorul cu amoniacul, deoarece reacția chimică dintre cele două substanțe este puternică și produce fum și gaze toxice.

Alte soluții care funcționează

Crema de ras: acoperă petele de vopsea de păr cu un strat gros de cremă de ras și lasă cel puțin o jumătate de oră să acționeze, apoi spală haina în mod obișnuit.

Apa oxigenată: aceasta funcționează doar pentru petele de vopsea deschisă la culoare, precum nuanțele de blond. Înmoaie bine petele cu apă oxigenată și repetă operația până când urmele dispar de tot.

foto: 123rf.com