Crizele de nervi ale copilului. Cum le gestionezi

Crizele de nervi ale copilului. Fetiță furioasă

Sunteți în supermarket. Copilul vrea ceva și tu îi spui că nu se poate. Atunci începe criza de nervi. Se dă cu fundul de pământ și țipă, iar toată lumea se uită la voi. Ce faci? Cum reacționezi? Află de la specialistul nostru cum să gestionezi crizele de nervi ale copilului, să nu cedezi unui asemenea șantaj și cum să previi astfel de întâmplări.

Atunci când copilul tău face o criză de nervi în public, este bine să reacționăm ”cu mult calm. O atitudine pașnică, sigură de sine, împăciuitoare, însă nu umilă, duce la liniștirea lui. Chiar dacă suntem mai puternici, este bine să nu-l bruscăm, lovim, forțăm sau să-l amenințăm cu tot felul de pedepse îngrozitoare. Pe de altă parte, nu este benefic să cedăm pentru că aceste crize vor deveni un mod de viață. Cu mult tact, îi putem distrage atenția către altceva și să-l cooptăm în alte acțiuni”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și: 3 lucruri pe care să le faci pentru a potoli o criză de nervi a copilului tău

Crizele de nervi ale copilului. Cum să te porți când face o criză de nervi

Este foarte important ”să treci de momentul critic fără să fii impresionată. Privește-l în ochi, cu calm. Acceptă-i suferința și frustrările. Ascultă-l dacă vrea să vorbească despre ele, dar nu accepta ca teama de reacțiile celor din jur să-ți conducă hotărârile”, te sfătuiește specialistul. Vezi mai jos un plan de acțiune pentru a liniști copilul în astfel de împreujurări:

1. Calmează copilul

Creierul inferior nu procesează bine cuvintele, dar înțelege tonul vocii, limbajul corporal și prezența părintelui. Poate copilul are nevoie să-l îmbrățișezi sau nu, vei vedea în funcție de circumstanțe. În orice caz, coboară-te fizic la nivelul lui. Învață-l când este calm exerciții de respirație (inspiră, expiră adânc) și pune-l atunci să le facă. Dacă este mic, sugerează-i că are în față un bol cu supă în care trebuie să sufle pentru a o răci și să o miroasă.

Citește și: 4 greșeli de comunicare atunci când ai de a face cu un copil nervos și cum să le repari

2. Ajută-l să se simtă văzut și înțeles

Spune-i copilului cum se simte. Simpla numire a emoțiilor poate domoli crizele de nervi ale copilului. De exemplu: ”Înțeleg că ești furios că nu îți cumpăr ceea ce-ți dorești”. Dacă este mai mare, întreabă-l cum se simte sau tradu într-un limbaj accesibil ceea ce crezi că se întâmplă cu el. Tratează-l cu empatie.

3. Ai grijă să fie în siguranță fizic și emoțional

Ai grijă să nu se rănească, să nu lovească alte persoane sau să nu distrugă lucruri. Pune limite cu blândețe, dar și cu fermitate.

4. Ajută-l să simtă că tu ești în control

Copiii au nevoie să simtă că noi suntem în control, mai ales atunci când ei și l-au pierdut. Fii atentă și la sentimentele tale și chiar la modul în care respiri. Respiră și tu adânc pentru a te calma și a-i inspira lui o stare de liniște.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com