„Criza Covid-19 este o repetiţie pentru ce va urma în 10 ani”. Cine face această afirmație

Care e diferența dintre carantină și izolare? Ce obligații au cetățenii

Cercetătorul britanic Jem Bendell face declarații alatmante. El susține că schimbările radicale cu care s-au confruntat oamenii în ultimele luni din cauza pandemiei Covid-19, măsurile de izolare şi distanţare socială impuse în lume, sunt doar o mostră a vieții din viitorul apropiat și va fi o „repetiţie generală' pentru tulburările care urmează din cauza schimbării climatice.

 

Bendell este profesor de științe sociale la Universitatea din Cumbria și este cunoscut în rândul ecologiștilor pentru teoria deep adaptation', expusă într-un articol științific din 2018. Acesta scrie că nu mai este timp pentru măsuri graduale de combatere a încălzirii globale și că este nevoie de o transformare abruptă a societății. Bendell susține în articol că schimbările climatice vor provoca foamete, distrugere, valuri de migrație, boli și război – adică un colaps al civilizației – în următorii 10 ani.

 

Într-un interviu acordat publicației Bloomberg la finalul lunii martie, Bendell a spus că măsurile de izolare şi distanţare socială impuse acum temporar, pentru a reduce răspândirea coronavirusului, vor parte a vieții nostre zilnice în următorii ani.

„În societăţile industriale moderne, criza provocată de Covid-19 pare un fel de repetiţie pentru ce va urma în 10 ani, pentru tipul de prăbușire pe care schimbările climatice riscă să îl provoace', a spus Bendell într-un interviu pentru Bloomberg.

„Această criză relevă fragilitatea modului de viaţă actual', a adăugat el

 

Acesta a mai spus că primele efecte ale schimbărilor climatice sunt dezastre precum incendiile din Australia și California sau uraganele din Africa. Pentru că acești factori perturbă migrația animalelor, apare un efect secundar al schimbărilor climatice: pandemiile.El susține că încălzirea globală a obligat liliecii să își schimbe traseele, ajungând astfel în contact cu oamenii.